Работодателите в САЩ изтеглиха от от пазара над един милион работни места през август, което е най-големият спад от началото на пандемията. Това е значителна промяна спрямо предходния месец, когато работодателите разкриха повече от половин милион нови работни места, според данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ.

Това е поредният знак за забавянето на икономиката. Делът на хората, които са напуснали работата си, е намалял през последните няколко месеца, което показва, че работниците не са толкова оптимистични за намирането на по-добри възможности от сегашната им работа. Пикът на напускащи работа дойде през миналия ноември, пишем Quartz.

Какво означава намаляването на свободните работни места за Фед

Федералният резерв на САЩ иска да види признаци на охлаждане на пазара на труда, преди да забави темпото на повишаване на лихвените проценти.

Централната банка повиши лихвения процент и ще реши дали да има повторно повишение с още 75 базисни пункта или по-малко на заседанието си през ноември. Но колко далеч ще стигнат зависи и от данните за инфлацията в САЩ.

"Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл и други бяха доста ясни, че трябва да видят спад в инфлацията, преди да започнат да обмислят намаляване на лихвите", казват експерти.

Сега на един безработен в САЩ се падат 1,7 работни места, докато през юли на всеки безработен се падаше по 2 свободни работно места. Процентът на напусналите работните си места остава стабилен - 2,7%, докато процентът на съкращения се покачва, но леко.

Това обаче не трябва да значи сигурен скок на безработицата през следващите няколко месеца. Броят на първоначалните молби за застраховка срещу безработица падна отново под 200 000 миналата седмица, което предполага, че няма много работници, които са освободени.