Върховният административен съд е образувал дело по иск на Националната лига „Потребители на услуги" заради отказа на Агенцията за приватизация да предостави приватизационния договор между немската компания E.ON и „Електроразпределение" Варна.

Това съобщил адвокатът на потребителската лига Иван Кръстев за БНР.

Делото е образувано на 16 ноември, а първото съдебно заседание е насрочено за 26 февруари 2007 г.

Мотивът за отказа на Агенцията за приватизация да предостави договора е, че след като са информирали за това искане E.ON, оттам са отговорили, че съдържанието на договора е поверително и че не са съгласни да го предоставят на което и да било лице от Република България.

„Това е меко казано скандално. Поверителността на един договор може да произтича само от разпоредбите на закона, а не от желанието на приватизатора", коментирал адвокат Иван Кръстев.

Той допълнил, че в България има действащ Закон за достъп до обществена информация, по силата на който приватизационният договор би трябвало да бъде достъпен за всички български граждани.

Намеренията на лигата са, ако спечели делото, да обнародва за своя сметка приватизационния договор между E.ON и "Електроразпределение" Варна.

Немското дружество нашумя с проблемите в енергийното захранване на Варна, които започнаха, след като фирмата спечели приватизационния конкурс там.

В петък Държавната комисия за енергийно и водно регулиране задължи електроразпределителното дружество във Варна, собственост на германската компания E.ON, да създаде незабавна организация за нормализиране на подаването на електроенергия в града.

Беше установено, че фирмата е изпълнила едва около 35% от инвестициите, предвидени в приватизационния договор.