Сериозен ръст на приходите от износ на нови автомобили очаква Турция през тази година - реалистично е те да достигнат 34 млрд. долара, става ясно от доклад на KPMG, цитиран от "Хюриет".

Контекст: Турската автомобилна промишленост има както мащаб, така и традиции. Някои от най-големите производители имат заводи, които сглобяват коли, камиони и автобуси в страната, а на практика цялата индустрия използва услугите на десетки предприятия, които произвеждат различни компоненти.

Само за периода януари - юни 2023 г. автомобилите съставляват 16% от целия износ на южната ни съседка.

Турция увеличава още рекордното производството на пшеница

Съседката на България, която е принудена да увеличи още рекордното производство на пшеница

Ще има ли прекъсвания на доставките?

Детайли: През миналата година в Турция са били произведени 1,3 млн. автомобила, като 970 000 са били изнесени за чужбина.

През първите 7 месеца на тази година е реализиран износ за над 20 млрд. долара, което е с 16% по-добро представяне в сравнение със същия период на 2022 г.

За цялата минала година износът на коли донесе на южната ни съседка 31,5 млрд. долара.

Бюджетният дефицит на Турция нарасна до рекорд

Бюджетният дефицит на Турция нарасна до рекорд

На този фон горивата поскъпнаха с 60%

"Хюриет" отбелязва, че вече са преодолени ефектите от затруднените доставки на електронни компоненти, които години наред затрудняваха експорта.

Още нещо: Търсенето на автомобили и на вътрешния пазар е изключително силно - през юли продажбите на лични и лекотоварни автомобили са били с цели 115,4% повече в сравнение със същия месец на 2022 г.

Продажбите на електрически автомобили в Турция с рекорден ръст от над 465%

Продажбите на електромобили в Турция бележи рекорден ръст

Въпреки увеличението на цените

Една от причините за това е, че потребителите инвестират парите си в нови возила заради опасения, че инфлацията ще "изяде" спестяванията им.