Бюджетът на Турция се разшири до рекорден дефицит през юни, според официални данни, цитирани от Daily Sabah. Новината идва в момент, когато турското правителството поема по пътя към укрепване на хазната, увеличаване на данъците и искане от институциите да преразгледат своите разходи.

Дефицитът на централния правителствен бюджет през юни достигна 219,6 милиарда турски лири (близо $8,4 милиарда), показват данните на Министерството на финансите. Това е седем пъти повече от дефицита година по-рано.

Троен скок на акциза на горивата в Турция

Троен скок на акциза на горивата в Турция

С фискалната мярка ще се финансира възстановяването на страната след земетресението, но храните вероятно ще поскъпнат

Все по-нарастващи разходи

Първичният дефицит, който изключва лихвените плащания, се е увеличил до 182,3 милиарда турски лири от 18,29 милиарда лири година по-рано. През първото полугодие разликата възлиза на 483,2 милиарда турски лири.

Бюджетът беше сериозно обтегнат от рязкото увеличение на разходите за възстановяване на югоизточния регион, който беше опустошен от земетресенията в началото на февруари.

Междувременно, министърът на финансите Мехмет Шимшек изпрати писмо до всички държавни институции, чрез което им напомня за необходимостта от спестявания, намаляване на бюрокрацията и ефективно използване на ресурсите, съобщи Anadolu Agency (AA) на 17 юли.

"Ние ще оптимизираме публичните разходи", коментира Шимшек и в Twitter.

Бюджетните приходи възлизат на 268,2 милиарда турски лири през юни, спрямо разходите, които достигат 487,9 милиарда лири, показват данните на Министерството на финансите.

С 60% по-скъпи горива

Като част от стъпките за увеличаване на приходите, на 16 юли Турция почти утрои потребителския данък върху бензина. В комбинация с повишения преди това ДДС това доведе до скок от 6 турски лири в цената на горивата.

В поредния ход за укрепване на държавните финанси данъчната ставка за бензина беше увеличена на 7.52 турски лири за литър от 2.52 лири ($0.1), а данъкът върху дизеловото гориво се повиши на 7.05 лири от 2.05 лири преди това. Това означава увеличение с до 60%.

Така литър бензин от 28 лири поскъпна на 34 лири, а дизелът от 26 лири - на 32 лири. Цената на автогаза нарасна с 4 лири до 16 турски лири за литър.

Гражданите на Турция пътуват до България и други съседски страни на "телефонен" туризъм

Гражданите на Турция пътуват до България и други съседски страни на "телефонен" туризъм

Каква е причината? New 11:42 например, не можеш да се обаждаш по Viber от Wi-Fi а телекомите традиционно са и най-голям търговец на апарати