Турските потребители се стичат в съседните България, Гърция и Грузия, за да купуват телефони, след като правителството увеличи таксата за регистрация за мобилни телефони, които се внасят от чужбина. Регистрационната такса се увеличава от 6000 турски лири (230 долара) на 20 000 турски лири (767 долара).

Турското законодателство е проектирано по такъв начин, че с помощта на политика на стриктно отчитане на мобилни телефони, таблети и смарт часовници се бори срещу нелегалните мигранти и "сивия" внос на техника. Освен това поради правилата за регистриране на телефони повишава събираемостта от данъци. Южната ни съседка е изявен защитник на местните телекоми, които традиционно са най-големият търговец на телефони. В Турция, например не е възможно да се използва Wi-Fi за обаждане чрез мобилното приложение Viber.

По информация на турските медии много турски граждани минават тези дни през ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево, само за да регистрират купени от България джиесеми и се връщат обратно. Подобна е ситуацията и на ГКПП Пазаркуле с Гърция край Одрин. Превозни средства образуваха 15-километрова колона на черноморската магистрала, която води до граничния пункт Сарп на границата между Турция и Грузия. 

Поради опашките от автомобили на граничните пунктове някои граждани предпочитат да минават границата с велосипеди или пеша, информира "Ихляс хабер ажансъ".

"Рано сутринта пристигнах на Капъкуле, за да регистрирам телефона, който бях закупила от България. Като видях дългата опашка от автомобили, които чакат на митницата, реших да премина с велосипед и да се върна. Беше доста трудно, но се справих и няма да плащам увеличена такса", разказа Мерве Туна от Истанбул, цитирана от БТА.

Гражданите на Турция масово се отправиха към общите граници на 8 юли, преди новата такса да влезе в сила, отбелязва Hurriyet Daily news.

Инфлацията в Турция се понижи до най-ниското ниво от две години насам

Инфлацията в Турция се понижи до най-ниското ниво от две години насам

Това показват данните на Турския статистически институт

Турция повиши редица данъци и такси,

за да увеличи доходите на правителството, докато се опитва да изпълни предизборните обещания за разходи и да възстанови регион, опустошен от земетресения.

Новите мерки - някои от които влизат в сила незабавно, а други през следващите дни увеличават няколко ставки на данъка върху добавената стойност до 10% от 8% и до 20% от 18%. Редица административни държавни такси също бяха увеличени с 50%, според постановление в Официален вестник в петък. пише BNN Bloomberg.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган увеличи фискалните разходи преди изборите през май, повишавайки заплатите, предлагайки ранно пенсиониране на милиони и предоставяйки субсидирани заеми. Икономиката също понесе удар от около 100 милиарда долара от две смъртоносни земетресения през февруари.

Жилищните наеми в Турция скочиха драстично, държавата ограничава повишението

Жилищните наеми в Турция скочиха драстично, държавата ограничава повишението

Цените на жилищата също скачат, особено в курортите

Новите повишения следват предложение на управляващата партия на Ердоган за увеличаване на корпоративните данъци и такси за банките.

Миналият четвъртък министърът на хазната и финансите Мехмет Шимшек обеща да възстанови фискалната дисциплина чрез намаляване на бюджетния дефицит.

Според публикуваната в турския Държавен вестник наредба от 10 юли т.г. се увеличава също ДДС върху редица вносни и местни стоки, a също и в ресторантите и хотелите. Увеличението е от 8 на 10 процента. С около 50 на сто се повишават таксите за издаване на паспорти и визи, както и за нотариалните услуги.