Проблемът с наемите на жилища в Турция остава остър, независимо от по-ниския напоследък темп на инфлация и властите, които ограничават увеличението на наемите до не повече от 25%. По всичко изглежда, че жилищата се превръщат в инвестиционен инструмент и ситуацията оказва натиск върху хората с ниски и средни доходи, пише днес турският вестник Aydınlık.

Турските власти удължиха с една година ограничението за наемодателите да вдигат наемите на апартаменти - те могат да бъдат увеличени с не повече от 25%, заяви министърът на правосъдието на страната Йълмаз Тундж. Първата наредба, ограничаваща увеличението на наемите на жилищата, беше публикувана официално през 2022 г. В съответствие с нея, плащнията в договорите за наем на жилища за периода от 11 юни 2022 г. до 1 юли 2023 г., не може да бъдат увеличени с повече от 25%.

Договори за наем на жилища с увеличение на плащанията с над 25% ще се считат за невалидни. Сега действието за посоченото ограничение на вдигането на жилищните наеми беше удължено с година, т.е. до средата на следващата година.

Преди това наемодателите се противопоставиха на това ограничение, тъй като при определяне на наема, според тях трябва да се вземат предвид годишната инфлация и индексът на потребителските цени. По официални данни, годишната инфлация в Турция за май е била малко под 40%.

"Изборите за президент на Турция минаха. Инфлацията падна под 40% на годишна база. Но проблемът с наемите на жилища остава. Превръщането на жилищата в инвестиционен инструмент лишава хората с ниски и средни доходи от правото на жилище в "здравословни" (тоест в нормални условия на живот, не в стари сгради) къщи, което днес е основна нужда. Въпреки ограничението от 25%, което беше въведено миналата година и ще бъде удължено с от парламента през следващите дни, наемите почти се удвоиха", обяснява турското издание.

Според резултатите от практическо проучване, годишният темп на растеж на средната цена на квадратен метър при обявите за наем в цяла Турция през май възлиза на 101%, пише още турският вестник.

Следизборно: Турция вдига минималната заплата с още 34%, става по-висока от тази у нас

Следизборно: Турция вдига минималната заплата с още 34%, става по-висока от тази у нас

Така за половин година минималната заплата в страната почти се удвои

От друга страна, в сравнение с май миналата година, през май 2023 г., средната цена на квадратен метър на обявените за продажба къщи в Турция се е увеличила с 89% до 20 596 турски лири (792 щатски долара).

Цените на жилищата в Турция са се увеличили почти три пъти за една година (от януари 2022 г. до януари 2023 г.), съобщи Централната банка на страната по-рано, обявяваки цените на имотите за януари 2023 г. Посочва се, че най-голям ръст на цените е регистриран в Анталия и съседните Бурдур и Испарта - над 195%, както и в Одрин, Текирдаг и Къркларели - около 174%, а в Измир покачването надхвърля 170%.

Срив на покупките на имоти от чужденци в Турция. Каква е причината?

Срив на покупките на имоти от чужденци в наша съседка. Каква е причината?

Анталия се очертава като района с най-голям брой продадени жилища