Турция повишава минималната работна заплата (МРЗ) за втори път за последните шест месеца. От 1 юли минималната заплата ще се увеличи с още 34% до 11 402 хиляди турски лири (483 долара), съобщи турският министър на труда Ведан Исихан в изявление по централната телевизия.

Преди това минималната работна заплата в Турция беше повишена през декември миналата година - с 55%. Това означава на практика, че с последните две повишения за половин година, взети заедно, минамалната заплата в Турция почти се е удвоила - и надмина тази в България.

Посоченото решение би трябвало да увеличи покупателната способност на турското население, като се има предвид, че повече от една трета от работещите получават минимална заплата.

Темпът на (официалната) инфлация в Турция леко се забавя, но остава много висок

Темпът на (официалната) инфлация в Турция леко се забавя, но остава много висок

Някои основно стоки обаче са удвоили цените си за година

Има известни опасения обаче, че този ход може да допринесе и за ново ускоряване на инфлацията в страната. Темпът на растеж на потребителските цени в Турция през май се забави до 39,6% (поне по официални данни) на годишна база, което е най-ниското ниво от декември 2021 година.

През октомври 2022 г. инфлацията в страната на годишна база достигна 85,5%.

Очаква се на 22 юни Централната банка на Турция да проведе първото се заседание начело с новия управител Хафизе Гайе Еркан, която е първата жена в страната на този пост. Според допитване до анализатори, цитирано от Trading Economics, консенсусната прогноза е, че финансовият регулатор ще повиши (постепенно) основната лихва от сегашните 8,5%, на 20%.

Турция вдига таксите за преминаване на кораби през Босфора и Дарданелите

Турция вдига таксите за преминаване на кораби през Босфора и Дарданелите

Колко ще достигне събраната крупна сума за годината