Инфлацията на потребителските цени в Турция най-накрая спадна през юни, показват официалните данни, цитирани от Daily Sabah. Цените се покачиха с 38,21% миналия месец в сравнение с година по-рано, което е спад от ръста от 39,59% през май на годишна база, според данни на Турския статистически институт (TurkStat).

Отчитането през юни бележи най-ниското ниво от декември 2021 г., когато инфлацията беше 36,08%, преди да се покачи до над 85% през октомври 2022 г., 24-годишен връх.

Годишното отчитане регистрира повече от 4 пункта спад през май, след като предоставянето на безплатен природен газ от Анкара през този месец компенсира други покачвания на цените.

В сравнение с месец май, цените през юни са се увеличили с 3,92%.

Жилищните наеми в Турция скочиха драстично, държавата ограничава повишението

Жилищните наеми в Турция скочиха драстично, държавата ограничава повишението

Цените на жилищата също скачат, особено в курортите

Властите в Турция предприеха различни действия за борба с високата инфлация след преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган на 28 май. Мерките включиха промяна на курса след две години на парично облекчаване.

Турската централна банка повиши основния си лихвен процент с 650 базисни пункта.

Спадът на лирата се отразява на цените, подклаждайки инфлацията в страната, зависима от вноса. На този фон централната банка обеща "по-постепенно затягане".

Инфлацията в Турция се ускори с огромни темпове в края на 2021 г. на фона на обезценяването на лирата, което дойде, след като Ердоган нареди на централната банка да намали основния си лихвен процент от 19% до 8,5%.

Ще продава ли Турция (част от) държавни компании - заради финансовите трудности

Ще продава ли Турция (част от) държавни компании - заради финансовите трудности

Според някои информации, възможно е да се приватизират (част от) най-големите турски компании