Влиятелният опозиционен турски вестник Cumhuriyet съобщи днес, че екип от икономисти, ръководен от новия министър на финансите Мехмет Шимшек, анализира възможностите за продажбата на акции от държавни компании, влизащи във Фонда за благосъстояние на Турция - като Turkish Airlines и газовата компания Botas.

В тази връзка от Министерството на финансите заявяват днес, че властите на Турция не възнамеряват да предоставят за продажба акции на държавни компании.

"Статията на вестник Cumhuriyet от 26 юни не отразява реалността и се основава само на собствените коментари на изданието, тя е фалшификат", се казва в съобщение на Министерството на финансите на Турция, получено и от РИА Новости. Според ведомството, статията е публикувана с цел "манипулиране и уронване на репутацията на държавни институции."

Интересно е да се отбележи, че напоследък, случайно или не, такива "фалшиви новини" зачестиха. В края на май администрацията на турския президент вече опроверга изявление на лидера на националистическата партия Zafer, Умит Оздаг, за намеренията на турските власти да продадат крупната газова компания Botas, както и Turkish Airlines и Турските железници (TCDD) на друга държава или компании.

Освен това турската Botas, след "Газпром", също в края на май, опроверга информацията на редица турски медии, за възможното прехвърляне на Botas под управлението на руска компания ("Газпром") заради финансови задължения, и нарече съобщенията "спекулации".

 Курсът на турската лира падна до нов исторически минимум

Курсът на турската лира падна до нов исторически минимум

Това стана след повишението вчера на основната лихва в страната