Бензин, газ и и дизел в Турция скочиха само в рамките на ден с близо 20 на сто, след като беше обнародвана законова промяна, с която акцизът на горивата скача тройно. Целта на мярката е да се финансира възстановяването на страната след тежкото земетресение от февруари, но и заради разходите около президентските избори, пише "Дейли Сабах".

Даже и след поскъпването, ценовите нива на бензина и дизела са доста далеч от това, което виждаме по бензиноколонките в България.

Ще продава ли Турция (част от) държавни компании - заради финансовите трудности

Ще продава ли Турция (част от) държавни компании - заради финансовите трудности

Според някои информации, възможно е да се приватизират (част от) най-големите турски компании

Контекст: Трусът от началото на годината отне живота на 50 000 души, събори стотици сгради и повреди инфраструктурата на Югоизточна Турция. Според правителството, бизнеса и икономисти, възстановяването ще струва повече от 100 млрд. долара.

Южната ни съседка е силна държава, но даже и тя не може бързо, лесно и безболезнено да извади тези пари.

Инфлацията в Турция се понижи до най-ниското ниво от две години насам

Инфлацията в Турция се понижи до най-ниското ниво от две години насам

Това показват данните на Турския статистически институт

Детайли: В неделя в турския Държавен вестник бяха публикувани законовите промени, с които акцизът за бензина се увеличава от 2,52 на 7,52 турски лири на литър, а при дизела увеличението е до 7,05 лири при предходно ниво от 2,05.

Към това трябва да се прибави и вече влязлото в сила повишение на ДДС. Заедно по изчисления на "Ройтерс" те водят до вдигане на цената с 20 на сто.

Турция рязко вдигна лихвите

Турция рязко вдигна лихвите

Това е обрат в политиката на Ердоган

От Bloomberg отбелязват, че решението може да доведе до повишаване на инфлацията в южната ни съседка - а тя вече е на ниво от 38% на годишна база. Според експерти по-скъпите горива ще доведат до скок на цените на храните.

От друга страна: Какви са актуалните цени на горивата в Турция след повишението:

  • Литър бензин вече струва 34 турски лири или 2,25 лв. по актуалния курс;
  • Литър дизел вече е 32 турски лири или 2,12 лв.;

За сравнение, по данни на платформата Fuelo.net средните цени у нас за литър към 17 юли са съответно 2,56 лв. (бензин) и 2,47 лв. (дизел).