Автомобилният сектор в Обединеното кралство ще трябва да запълни 160 000 работни места до 2031 г., но е налице голямо предизвикателство по отношение на уменията на кандидатите.

Според последния доклад на Института на автомобилната индустрия, касаещ заетостта в сектора проблемът произтича от редица фактори, сред които: застаряващото население, по-малкото имиграция, пандемията и екологичните норми.

Нарастващото търсене на кадри ще предизвика "безпрецедентен брой налични свободни работни места".

В Полша, Естония и Финландия карат най-старите автомобили в ЕС

В тези три европейски държави карат най-старите автомобили

А къде автопаркът е най-обновен?

Най-търсената позиция ще бъде тази на автомобилните техници, която ще представлява 16% от свободните позиции или 25 600 души, отбелязва Car Dealer.

"Индустрията е изправена пред най-голямото предизвикателство за умения за последните две десетилетия. Ние лобирахме правителството, автомобилната индустрия и образователния сектор от дълго време да инвестират в справяне с недостига на квалифицирани техници за електромобили и мнозинството от тях се справиха с предизвикателството", каза главният изпълнителен директор на Института Стив Неш. Той добави, че без съмнение трябва да се направи повече, за да се привлече "млада кръв" в автомобилния сектор на Обединеното кралство.

Защо колите "втора ръка" поскъпнаха с близо 50% за година?

Защо колите "втора ръка" поскъпнаха с близо 50% за година?

За една кола в момента се борят около 4-5 търговци