Заради мерките срещу коронавируса, регионът, известен като "развиващата се Азия", за пръв път от последните шест десетилетия се намира в рецесия, посочиха от Asian Development Bank. В него попадат общо 45-те държави на континента.

От тях общо 30 ще са в рецесия през настоящата година. "Повечето икономики в Азия и Тихоокенския регион могат да очакват труден път към растежа до края на 2020 г.", каза главният икономист на банката Ясуйки Савада в изявление.

Най-тежкият удар ще бъде понесен от страните в южната част на континента, докато Китай ще се върне към растеж още преди края на годината, смятат от Asian Development Bank. Индия ще се срине с цели 9% на годишна основа, а Югозападна Азия като регион - с 3,8%.

Филипините е в рецесия за първи път от 30 години, но валутата ѝ е най-добре представящата се в Азия

Тази страна е в рецесия за първи път от 30 години, но валутата ѝ е най-добре представящата се в Азия

БВП на държавата се сви с над 16%

Това е особено вярно за зависещите от туризма икономики. В случая на Фиджи ударът ще е цели 19,5% от БВП, а при Малдивите индикаторът ще се свие още повече - с 20,5%.

"Заплахата за икономиките от коронавируса остава сериозна, тъй като новото увеличаване на случаите може да доведе до възстановяване на ограничителните мерки", изтъква Савада.

Прогнозата на банката е, че за цялата 2020 г. кризата ще свие общата икономика на Азия с 0,7%, но от институцията прогнозират, че догодина тя ще се изстреля с впечатляващите 6,8%. Предишната прогноза на банката сочеше, че континентът ще постигне много лек растеж от 0,1%. С ревизираните данни на институцията, нейната прогноза вече съвпада с тази на Международния валутен фонд.

Търсенето на петрол в Азия се върна почти до равнището си преди кризата

Търсенето на петрол в Азия се върна почти до равнището си преди кризата

Saudi Aramco планира да увеличи добива до 13 млн. барела дневно, но дали може да си го позволи?