Спадащият внос в резултат на отслабналата икономика на Филипините се превърнаха в предимство за валутата на страната. При това толкова голямо, че тя е най-добре представящата се азиатска валута за 2020 година, пише CNBC.

Филипинското песо е поскъпнало около 4% спрямо щатския долар от началото на годината, изпреварвайки по този показател регионалните си конкуренти. Заедно с това то е и една от малкото валути в Азия, отчела подем спрямо долара, заедно с китайския юан и тайванския долар.

Междувременно колапсът в търсенето на вносни стоки и услуги дойде, след като страната претърпя едно от най-продължителните затваряния на икономиката в резултат на пандемията.

"Спадът на импорта е по-значителен от този на износа, което се оказа благоприятно за валутата, тъй като текущата сметка на Филипините излезе на излишък", обясняват икономисти.

"Филипинското песо продължава да изпреварва регионалните си конкуренти, след като страната отчете излишък на годишна база за 2020 година, основно в резултат на значителен спад на вноса и ние очаквате тази тенденция да се запази и през четвъртото тримесечие", посочва старши икономистът в ING Филипините Николас Мапа.

Икономиката на азиатската страна се оказа тежко засегната от продължителното блокиране с цел ограничаване на разпространението на коронавируса.

Филипините отчетоха един от най-значителните спадове в региона, след като брутният вътрешен продукт се сви с 16,5% и страната навлезе в първата си рецесия от близо три десетилетия.