Повишението на цените в икономиката достигна бизнес империята на Уорън Бъфет. В събота председателят и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway заяви, че вижда "значителна инфлация", пише CNBC.

Най-значимо повишение на цените Оракула от Омаха вижда в компаниите, които са заети по един или друг начин в строителството на недвижими имоти. Berkshire Hathaway притежава Clayton Homes, един от най-големите предприемачи в САЩ, както и производителя на бои Benjamin Moore и производителя на подови настилки Shaw.

"Разходите растат, растат, растат. Цените на стоманата, знаете, просто всеки ден растат", посочи легендарният инвеститор.

В последните седмици и месеци инфлацията расте заради редица фактори, включително увеличеното търсене и проблемите във веригите за доставки — както и заради ниската база от миналата година. В САЩ индексът на потребителски цени, без тези на храните и енергията, записа повишение от 1,8% през март — най-бързият темп от февруари 2020 г. Заедно с храните и енергията повишението е 2,3% — рекорд от 2018 г.

Миналата седмица председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта, че повишението на цените ще бъде само временно и в крайна сметка ще се успокои около целта на банката от 2%.

Грег Абел ще наследи Бъфет

Един от най-любопитните въпроси в корпоративна Америка намери своя отговор в събота, когато Бъфет най-сетне посочи своя наследник.

Berkshire Hathaway ще мине под контрола на 59-годишния канадец Грег Абел — когато Уорън Бъфет реши или бъде принуден от обстоятелствата да се оттегли от бизнеса. В момента Абел надзирава бизнесите на Berkshire, които не са свързани със застрахователна дейност.

Инвеститори описват Абел като разумен и спокоен човек и смятат, че е вероятно той да води компанията по същия начин, по който Бъфет го прави над 50 години. Мениджъри от някои от бизнесите на Berkshire посочват, че Абел често присъства на разговорите между тях и Бъфет. Той бе на сцената и по време на годишните срещи тази и миналата година.