Икономиката на Великобритания няма да достигне равнището си от преди коронавируса до края на следващата година, посочи централната банка на страната, което означава, че тя ще се възстанови значително по-бавно, отколкото самата институция прогнозираше предварително. При последната си прогноза тя очакваше растежът да достигне нивото от 2019 г. през последното тримесечие на тази година.

Въпреки това, през настоящата година очакването на Bank of England за удара, който ще понесе стопанството на страната, е леко подобрена. Според тях БВП ще се свие с 9,5% вместо с 14%, колкото се очакваше през месец май.

"Икономическото възстановяване на Великобритания ще зависи в огромна степен от развитието на пандемията, от мерките, взимани за опазване на публичното здраве, и от реакцията на правителствата, домакинствата и бизнесите на тези фактори", посочват от Bank of England, изтъквайки, че са готови да коригират политиките си, ако сметнат за нужно.

От какво се страхува Bank of England при следващата криза?

От какво се страхува Bank of England при следващата криза?

Според Марк Карни обхватът на паричните политики ще трябва да се увеличи, но има ли основания за подобни притеснение?

Все пак на последното заседание на управителния борд на институцията, те не сметнаха за нужно да го правят в момента, запазвайки основния лихвен процент на историческото му дъно от 0,1%, след като го понижи двукратно от началото на пандемията, когато той беше на ниво от 0,75%.

Освен това комитетът единодушно гласува против предложението да увеличи програмата си за изкупуване на държавни ценни книжа, след като тя вече беше раздута с още 100 млрд. паунда през юни. В момента нейният размер възлиза на 745 млрд. паунда.

И Bank of England понижи основния лихвен процент с 0,5 процентни пункта

И Bank of England понижи основния лихвен процент с 0,5 процентни пункта

Финансовото министерство ще осигури пакет от мерки за 30 млрд. паунда

Bank of England също имплементира и мярка за подпомагане на безработните, при която субсидира заплатите на хиляди освободени служители. Нейният времеви хоризонт обаче е до края на октомври, а прогнозите са, че много от освободените работници няма да могат да се върнат на пазара на труда в обозримо бъдеще. Все пак централната банка понижи прогнозата си за безработицата до края на 2020 г. от 10% през април до 7,5%.

Индексът на потребителските цени нарасна с 0,6% на годишна основа през юни, а през май покачването беше от 0,5%, което е значително под таргета от 2% на банката. Прогнозата е, че той ще се задържи около 0,25% през втората половина на годината.

Bank of England увеличава програмите си със £100 милиарда

Bank of England увеличава програмите си със £100 милиарда

Централната банка очаква най-тежката рецесия от 1706 година досега