Bank of England понижи основния лихвен процент 50 базисни пункта до рекордно ниската му стойност от 0,25%, на която не той не е бил от 2016 г. и до която не достигна дори и след Голямата рецесия от 2008 г. От финансовата институция посочиха още, че това е част от координираните мерки за борба с икономическите последствия от епидемията от коронавирус.

Графика: Основен лихвен процент във Великобритания

Източник: Tradingeconomics

Според централната банка последствията от заразата ще "отслабят материално Великобритания през идните месеци". Така Bank of England се превръща във втората институция след Федералния резерв на САЩ, който свали основния лихвен процент със същия безпрецедентен темп в началото на миналата седмица. Утре вероятно и Европейската централна банка ще свали лихвата в още по-негативна територия.

От Bank of England мислят, че тази мярка ще: "подпомогне фирмите от бизнеса и заетите хора и ще предотврати дългосрочните неблагоприятни последици от временните подривни ефекти за икономиката."

Какво ще постигнат "стимулите" на Великобритания срещу коронавируса

Какво ще постигнат "стимулите" на Великобритания срещу коронавируса

Bank of England вероятно ще понижи основния лихвен процент в сряда, а правителството ще увеличи разходите

В действителност обаче, дори и да доведе до временно оживление на пазарите, тази мярка ще отслаби изключително много стопанството на страната, особено в контекста на несигурността, свързана с напускането на Европейския съюз. Тя ще източи спестяванията в банките, които или ще бъдат отдадени като кредити, понижавайки капиталовите резерви на финансовите институции и възможността за бъдещ растеж, или ще бъдат изконсумирани, което също ще се отрази неблагоприятно на способността на стопанството да расте в бъдеще.

Мярката идва в особено неподходящ момент, защото като процент от брутния вътрешен продукт спестяванията точно почти бяха достигнали стойността си от 2005 г., след като между 2008 и 2010 г. се сринаха с 50%, в унисон с драстичното понижаване на основния лихвен процент.

Графика 2: Брутни спестявания във Великобритания като дял от БВП

Източник: Tradingeconomics

Непосредствено след решението на Bank of England, финансовият министър на страната също се изтъкна готовност да стимулира икономиката с 30 млрд. паунда под формата на данъчни облекчения и увеличаване на правителствените разходи.

Сред бенефициентите на финансовия пакет, разбира се, е Националната здравна служба, която получава 12 млрд. паунда. Освен това ще бъдат намалени данъците върху бирата и виното. Ще бъдат улеснени и регулациите за получаване на болнични и обезщетения.