Бюджетът на Великобритания ще бъде обявен в сряда, а с него страната вероятно ще се превърне сред пионерите, залагащи фискални мерки срещу епидемията от коронавирус и паниката на пазарите, до които тя доведе, предаде Bloomberg. Същевременно хазната и Bank of England посочиха, че разработват съвместни политики срещу най-големия срив на борсите от Голямата рецесия насам.

През последните три седмици те са в състояние на свободно падане, а потребителите на Острова се презапасяват със стоки от първа необходимост в очакване на масова карантина. Болниците в страната също са изправени пред засилен интерес към търсенето на тестуване за вируса и по всяка вероятност за техните бюджети ще бъдат отпуснати допълнителни средства.

"Паниката, която облада пазарите, увеличава шанса за предварително понижаване на основния лихвен процент още в сряда, като част от обхватния пакет от мерки, разработен от властите във Великобритания", каза икономистът от JPMorgan Chase Алън Монкс. Подобни действия наистина няма да са изненада, особено след като финансовите министри на Г-7 и централните банкери обещаха съвместни действия срещу заразата.

Анализаторите и пазарите също дават картбланш на властите да направят "каквото е необходимо", както главният икономист от Allianz Мохамед Ел-Ериан посочи, за да се справят с епидемията и последиците от нея. Ел-Ериан също е сред призоваващите за координирани действия между централната банка и правителството в страната. Разбира се, подобен призив е добре дошъл за властите.

Великобритания изхарчи £4,4 млрд., за да се подготви за Brexit

Великобритания изхарчи £4,4 млрд., за да се подготви за Brexit

Щетите за икономиката обаче са далеч по-големи

"Bank of England ясно показа, че ще предприеме всички необходими стъпки, за да защити финансовата и парична стабилност", каза говорителят на премиера Борис Джонсън. "Правителството също посочи, че е готово да предприеме допълнителни действия."

До момента Федералният резерв на САЩ е пионер в понижаването на основния лихвен процент, който беше понижен с безпрецедентните от 2008 г. досега 0,5 процентни пункта. Но централната банка не успя да спре срива на борсите. Всъщност единственото, което тя вероятно ще постигне, е да предизвика още по-голяма волатилност на пазарите.

Самият Джером Пауъл посочи непосредствено преди понижаването на лихвите, че фундаментите на икономиката са стабилни, но в действителност само едното е вярно - или тя е в добро здраве, или се намира в много тежко състояние, след като банката предприе действие, извършвано само в рецесии.

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Понижаването на основния лихвен процент може да е лебедовата песен на и без това крехкия растеж

Същото е положението и във Великобритания. Коронавирусът не е причината за слабостта на икономиката. Както пише финансовият специалист, инвеститор и предприемач Питър Шиф, заразата е просто карфицата, която спуква вече надутите балони. Той е прав - всъщност проблемите в сектори като производството, което е в рецесия от лятото още на 2018 г., се наблюдават отдавна.

Графика 1: Индустриално производство във Великобритания

Източник: Tradingeconomics

Потребителите също не изглеждат особено ентусиазирани. Да, на месечна основа се наблюдава покачване, но трябва да се има предвид, че то се срина до най-ниската си стойност за последните седем години. Всъщност то е на отрицателни стойности от началото на 2016 г. досега.

Графика 2: Потребителско доверие във Великобритания

Източник: Tradingeconomics

Какво все пак ще постигнат мерките на Острова? Вероятно поне краткосрочно ще повишат оптимизма на борсите - все пак инвеститорите ясно посочват, че искат увеличаване на разходите на правителството и понижаване на основния лихвен процент. В дългосрочен план обаче резултатът ще е неблагоприятен.

"Политическото време", което ще бъде закупено, е за сметка на стабилността на стопанството. Разбира се, че пазарите се радват на евтината ликвидност, защото тя позволява на трейдърите повече средства за спекулации, а на банките - по-голяма възможност за кредитна експанзия. Но тук е разковничето. Изкуственото занижаване на лихвата води до изкривявания на стопанството и надуване на балони.

Питър Шиф: Когато не знаеш, че има балон, не виждаш приближаващата се карфица

Питър Шиф: Когато не знаеш, че има балон, не виждаш приближаващата се карфица

Фондовият пазар ще се срине; златото може лесно да надхвърли цена от 2 хил. долара, смята експертът

Това означава, че чрез подобни мерки икономиката става фундаментално по-нестабилна. Нещо повече, колкото по-дълго време се надуват въпросните балони, толкова по-тежка ще е корекцията, т.е. рецесията, защото тя на практика е оздравителният процес за стопанството. Накратко, временният оптимизъм ще изиграе лоша шега на Великобритания в дългосрочен план, ако Bank of England наистина понижи основния лихвен процент.

Същевременно фискалните и монетарни мерки няма да се справят със самата болест. Тя просто е повод за евтин политически PR - защото властите могат да предприемат мерки срещу заразата и паниката, - който обаче, както вече казах, ще излезе скъпо в дългосрочен план.