Програмата за количествени улеснения на Bank of England ще бъде увеличена с още 100 млрд. паунда, предаде CNBC. Така общият размер на облигациите, които от финансовата институция ще придобият, ще достигне 745 млрд. паунда.

Все пак от централната банка засега отказват да понижат основния лихвен процент в страната, който е на ниво от 0,1%. В началото на годината той беше значително по-висок - 0,75%, но от тогава досега беше понижен двукратно, като и двата пъти бяха след разразяването на кризата с коронавируса.

"Въпреки скорошния флирт с отрицателните лихви, ние мислим, че е много слабо вероятно Bank of England все пак да тръгне по този път", коментира инвестиционният стратег към Aberdeen Standard Investments Люк Бартоломю. "Вместо това, смятаме, че те ще увеличават своевременно програмата за количествени улеснения, което, заедно с корекциите по програмите за кредитиране, ще позволи на банките да осигуряват финансиране за реалната икономика по-лесно."

Локдаунът е елиминирал над 600 хиляди позиции във Великобритания

Локдаунът е елиминирал над 600 хиляди позиции във Великобритания

Прогнозата е безработицата да нарасне от 3,9 до над 10% след средата на лятото

Други анализатори коментират, че мярката не е била достатъчна за пазарите. Сред тях е портфолио мениджърът от Quilter Investors Хинеш Пейтъл, който посочи, че печатането на пари от страна на Федералния резерв и Европейската централна банка е значително по-мащабно, както и че двете институции обещаха да направят "каквото е необходимо", за да поддържат икономиките им.

"Все пак някои ходове от Bank of England са разбираеми", казва той. "Важно е тези политики да се случват постепенно и предвид данните за икономиката, които не са толкова тежки, колкото се очакваше предварително, централната банка да си остави място за маневри, ако безработицата се превърне в структурна."

Въпреки че според него "данните не са толкова тежки", през март и април икономиката се срина с по 25%, след като властите се поддадоха на натиска да я затворят. От самата Bank of England прогнозират това да е най-тежката криза в страната от 1706 г. насам.

"Забавянето на темпът на ръст на количествените улеснения не трябва да се разглежда като някакъв вид парична контракция", каза гуверньорът по паричната политика на банката Бен Бродбент. "То не е такова, а е допълнително количествено улеснение - ние увеличаваме запасите от пари."

Икономиката на Великобритания се срина с 20%

Икономиката на Великобритания се срина с 20%

Спрямо февруари, през април тя е с 25% по-малка