Икономиката на Великобритания се сви с рекордните 20,4% през април, след като бизнесът затвори, а потребителите бяха принудени да си стоят вкъщи заради мерките срещу пандемията, предава Bloomberg. През март БВП се сви с 5,8%. Новият спад ще подхрани исканията правителството да охлаби мерките. На тримесечна база икономиката се свива с 10,4%.

Мрачните данни показват ясно колко огромни са щетите от вируса, докато все повече и повече бизнеси отварят отново. Но те идват в деликатен момент за премиера Борис Джонсън, който тази седмица бе критикуват и от политици, и от учени, че администрацията му е направила редица тежки грешки.

Освен че регистрира най-много смъртни случаи в Европа, Великобритания плаща и огромна икономическа цена. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие страната ще отчете една от най-тежките рецесии в развития свят през 2020 г., като икономиката ще се свие с 11% - невиждан от 3 века спад.

Безработицата пък ще достигне нива от средата на 90-те години, като само в четвъртък беше съобщено за още 7 500 съкращения - въпреки че данъкоплатците плащат заплатата на над 11 млн. души при цена от 27 млрд. паунда.

През април спадът се дължи основно на 19% спад в услугите. Производството пада с 24,3%, а строителството - с 40,1%. Това означава, че през април икономиката е с около 25% по-малка, отколкото бе през февруари.

Самата централна банка на страната прогнозира 14% спад на икономиката през 2020 г. Тя вече намали лихвите до малко над нулата и купува дълг, за да омекоти удара. Банкерите ще се срещнат отново следващата седмица, а очакванията са за решение за изкупуване на още повече облигации.