Между март и май броят на работещите е спаднал с над 600 хил. души, сочат предварителни данни на националната статистика, като към края на миналия месец той е достигнал 28,4 млн. заети. От друга страна, броят на получаващите помощи се е изстрелял с 2,8 млн. души, което е ръст от 126%. Тази информация обхваща първите шест седмици на локдауна, когато почти цялата икономика на страната беше спряна.

Предварително публикувани данни пък показват, че от правителствената програма, при която заплатите на служителите, които иначе биха били освободени, са се възползвали 9,1 млн. души, или около 25% от всички заети. Отбелязва се и рекорден спад на свободните позиции - от 476 хил. през първото тримесечие до 342 хил.

Данните за безработицата от края на януари до края на април показва, че тя се е задържала относително стабилна, на равнище от 3,9%. Април е и първият пълен месец, в който стопанството беше затворено, като началото на драконовските мерки на кабинета на Борис Джонсън беше на 23 март.

Колко време ще е необходимо за намаляване на безработицата?

Колко време ще е необходимо за намаляване на безработицата?

Прогнозата ще ви изненада, а според Фед реалната безработица е значително по-висока от официалната

В сравнение със същия период на миналата година, количеството отработени часове в страната се свива драматично. Според предварителните данни техният брой е бил едва 959,9 млн. часа, което е с почти 10% по-нисък резултат от началото на 2019 г.

Прогнозата е, че силният удар върху безработицата тепърва предстои да бъде усетен от икономиката, след като схемите за подпомагане на заетостта приключат през август. Тогава ще стане ясен пълният удар от мерките срещу коронавируса върху икономиката, прогнозират специалистите.

Дотогава обаче прогнозата не е розова. Компаниите едва ли ще се втурнат да наемат нови служители. Много професионалисти, включително с висок опит по специалностите си, днес вече не са в състояние да намерят нова работа, посочват от BBC, като дават за пример 34-годишния HR мениджър Кейли Реникс, която от март досега е кандидатствала по над сто обяви, но никъде не е била наета на работа.

В САЩ готвят смяна на помощите за безработица със стимули за работа

В САЩ готвят смяна на помощите за безработица със стимули за работа

Според много анализатори в настоящия си вид стимулите подтикват хората да стоят извън пазара на труда

Според някои икономисти, след средата на лятото, когато безработицата ще започне да се увеличава, нейният размер може да достигне до над 10% - норма, която е невиждана за последните почти три десетилетия в страната.