Един от пакетите с помощи за безработица, които възлизат на 600 долара седмично, независимо от предишните доходи на новоосвободените лица, може да бъдат заменени със стимули за работа, предаде CNBC. В сегашния си вид, мярката изтича на 31 юли и от нея са се възползвали над 30 млн. души, като тази сума не зависи от останалите видове помощи, които те получават, включително и от другите форми за подкрепа при безработица.

Според някои анализатори обаче, подобни плащания подриват способността на икономиката да се справи с кризата. "Защо хората ще ходят на работа, ако получават повече пари, за да не правят нищо", коментира финансистът Питър Шиф. Така американците, вместо да се опитат да си намерят нова заетост, с което производството и услугите да започнат да растат, те просто си стоят вкъщи и консумират.

Защо безработицата все още е трагично тежка?

Защо безработицата все още е трагично тежка?

Данните за миналия месец едва ли показват действителната картинка на пазара на труда

Изглежда, след като безработицата е на най-високата си стойност от Голямата депресия, до подобна идея са стигнали и управляващите, които вече твърдят, че подобни форми на плащане унищожават стимула на жителите на страната да се върнат на пазара на труда.

"Президентът иска мярката да се реформира, така че тя да предоставя някаква форма на подкрепа на работещите, но в този си вид тя няма да е толкова голяма и ще създава стимули за търсене на работа", коментираха от Националния икономически съвет пред CNN.

Засега няма подробности как ще изглежда мярката на федерално равнище, след като бъде променена. В Охайо обаче плащането на 600 долара за безработица ще бъде заменено с плащане на 450 долара седмично за хората, които се връщат на работа. Тази надбавка ще бъде независима от равнището на възнаграждението им.

В Тексас имат друго предложение - хората да получават по 600 долара седмично помощ за безработица в рамките на до две седмици, след като са започнали работа. В момента безработните губят правото си на тази помощ, ако започнат работа. Републиканецът от Камарата на представителите от щата Кевин Брейди описа предложението като "бонус за назначаване на стойност 1200 долара".

Колко време ще е необходимо за намаляване на безработицата?

Колко време ще е необходимо за намаляване на безработицата?

Прогнозата ще ви изненада, а според Фед реалната безработица е значително по-висока от официалната

Демократите обаче вече внесоха предложение за законодателна промяна в Сената, което изисква мярката да остане в сила до догодина. Някои от тях все пак са склонни размерът на помощите постепенно да бъде понижаван.

Засега се очаква да се постигне компромис между представителите на двете политически сили, тъй като е слабо вероятно президентът Тръмп да спре помощите за милиони американци непосредствено преди изборите.

"Това е повратен момент за икономиката", каза директорът на Националния икономически съвет Лари Къдлоу. "Освен последните положителни данни, идващи от заетостта, виждаме много зелени индикатори. Не искаме да ги секнем като удължим помощите за безработица."

Всъщност решението на властите може да се окаже повратен момент за икономиката, защото при сегашния срок на действие едновременно ще изтекат както кредитите за бизнесите, които може да се превърнат в грант, тъй като при определени условия не трябва да се връщат, така и помощта от 600 долара за безработица. "Когато срокът им на действие приключи, безработицата ще се изстреля, защото ще стане ясно, че няма икономически смисъл тези хора да са поддържани на работа, освен получаването на гранта от правителството", прогнозира Питър Шиф.