Миналия петък Бюрото за трудова статистика представи последните данни за безработицата, които изненадаха мнозина, тъй като показаха, че тя намалява, докато повечето анализатори очакваха покачване, пише икономистът Райън Макмейкън.

Според официалните данни, коригирани за втори път, безработицата през май е 13,3%, което е спад от тази през април - 14,7%. Коментаторите, които прогнозираха V-образно възстановяване, експлоатираха новината максимално. "Икономиката фундаментално е в прекрасна форма", твърди повествованието, "и тя ще се изстреля, когато локдаунът се вдигне."

Според тях, понижаването на безработицата през май е доказателство, че "V-образното" възстановяване вече е в ход. Но може би е твърде рано да се радваме на подобни твърдения.

Безработицата в САЩ удари почти 20% през май

Безработицата в САЩ удари почти 20% през май

Най-високото ниво от Втората световна война насам

Първо, оказва се, че безработицата през май всъщност се е увеличила, в зависимост от това как броим "липсващите" работници. Икономистите от Бюрото за трудова статистика също заключават, че: "Голям брой работници, които бяха класифицирани като заети, бяха извън работа. Както се случи и през март и април, анкетиращите бяха интервюирани да класифицират заетите, които не са на работа заради коронавируса, като временно освободени. Но очевидно не всички такива служители са били класифицирали като такива."

С други думи, вероятно безработицата е била по-близо до около 16-17%. Но колко погрешно класифицирани интервюирани е имало през април? Това не е ясно. Знаем обаче, че е много странно да говорим за безработица от 16% и да обявяваме, че ни чака "V-образно" възстановяване.

Все пак, данните, които излязоха след петък, не насочват мисълта, че икономиката се изстрелва. Информацията за броя нови служители, подали молби за обезщетения срещу безработица, показва, че 1,5 млн. служители са изгубили работата си през последната седмица. Това беше приветствано от някои като "страхотна новина".

Безработицата в Германия надмина нивата от финансовата криза през 2008 г.

Безработицата в Германия надмина нивата от финансовата криза през 2008 г.

До 3 милиона работни места могат да бъдат загубени тази година, казват икономисти

Да, цифрата е "добра" в сравнение с предишните единадесет седмици, но със сигурност не е нещо, за което трябва да празнуваме. Трябва да имаме предвид, че най-високата стойност на новорегистрираните безработни по време на Голямата рецесия беше 960 хил. души седмично. Така че новорегистрирани 1,5 млн. безработрни все пак е бедствие.

Но тази седмица загубените работни места не постигнаха пик при стойност от 1,5 млн. души. Да се надяваме, че техният брой беше в началото на април, когато бяха 6,2 млн. души.

Така, през последната седмица новите 1,5 млн. безработни просто се добавят към останалите 40,3 млн. безработни, които изгубиха работата си от март насам. За да поставим това в перспектива, забележете, че през последното десетилетие икономиката на САЩ създаде 22 млн. работни места, т.е. общо е изгубила 19,5 млн. от края на 2019 г.

На практика, през последните месеци безработицата се изстреля "извън графиката". Същевременно през май предполагаемото V-образно възстановяване създаде само 2,9 млн. нови работни места, но това са едва 7% от общо над 40-те млн. нови безработни.

Как държавата простреля пазара на труда в България

Как държавата простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките тепърва предстои да се видят

За да имаме V-образно възстановяване, трябва да видим няколко милиона нови работни места с всеки следващ месец. Икономиката е в много странно положение, меко казано, така че няма да казвам, че това е невъзможно. Но напразно се оглеждам за всеки признак, че това ще се случи. Все пак тя вече се забавяше през 2019 г., затова и видяхме възобновяване на количествените улеснения и наливането на пари от Фед в репо пазара.

Все пак, за да се случи подобно нещо, противно на това, на което се надяват повечето политици, се нуждаем от повече дерегулация, понижаване на минималната работна заплата и свободна търговия. Тези мерки значително ще понижат цените на работодателите, което ще им позволи да назначават повече хора в контекста на новата действителност, на която ставаме свидетели през 2020 г.