Процентът на безработица в САЩ може най-вероятно вече е достигнал 20% през май - нов рекорд след Втората световна война, след като милиони служитлеи загубиха работните си места на фона на коронакризата.

Очаква се месечният доклад за заетостта на Министерството на труда в САЩ да разкрие неприятна реалност, която беше прогнозирана от икономисти. А възстановяването вероятно ще отнеме няколко години.

И все пак месец май вероятно беше най-добрият за пазара на труда от началото на кризата. Въпреки че съкращенията остават много, те са се свили значително през втората половина на май, след като бизнесът започна да се възстановява.

Доверието на потребителите, производството и услугите също се стабилизират, макар и на ниски нива. Това са обнадеждаващи признаци, че най-лошото е приключило, пише Reuters.

Идва ли краят на съкращенията на работници в САЩ?

Идва ли краят на съкращенията на работници в САЩ?

Около 50 милиона американски служители са били засегнати по някакъв начин от кризата според икономисти

"Добрата новина е, че вероятно сме стигнали дъното. Но възстановяването ще бъде болезнено бавно. Ще минат години, вероятно десетилетие, за да се върнем там, където бяхме в края на миналата година", коментира Сун Уон Сон - професор по финанси и икономика в университета Loyola Marymount в Лос Анджелис.

Данни от анкета на икономисти от агенцията показват, че равнището на безработица вероятно е скочило до 19,8% през май от 14,7% през април, което е най-високото ниво от 1948 година насам, когато правителството започва да води отчетност.

От месец март насам загубата на работни места стига до 29,4 милиона, а това повече от три пъти от загубените работни места по време на Голямата рецесия през 2007-2009 година. Тогава за възстановяването бяха необходими шест години.

Затрудненията на пазара на труда представляват значителен риск за президента Доналд Тръмп, който се стреми към втори мандат и чиято администрация беше подложена на сериозни критики за справяне с пандемията. Въпреки че много икономисти очакват нивото на безработица да достигне максимум през май, прогнози сочат, че към момента на изборите през ноември безработицата ще бъде над 10%.

Разходите на домакинствата в САЩ се сринаха с невиждан от 1959 г. темп

Най-големият двигател на американската икономика заглъхна

Спестяванията растат заради несигурността