Два месеца след като министърът на икономиката на Германия обеща да направи всичко, за да не бъде загубена работа, по време на пандемията, безработицата вече е нараснала повече, отколкото при финансова криза 2008/2009, предава Bloomberg.

Трудностите, пред които е изправен най-големият пазар на труда в Европа показват, че дори държави с добре изградени мрежи за сигурност се борят да защитят работниците си. Подкрепата на държавата, която поема част от заплати не може да предотврати скок на безработицата от 373 000 през април. И макар че голяма част от това може да се обясни с хората, които се регистрират като безработни, вместо да влизат в програми за обучение, икономистите се притесняват и смятат, че предстоят още проблеми.

Основен риск е, че временните преодолявания на потенциални съкращения чрез схемата Kurzarbeit могат да забавят само някои загуби на работа. Дългосрочната вреда на икономиката поставя много предприятия в риск, а коронавирусът тества границите на политика, разчитаща на бързо възстановяване. Увеличаването на безработицата поставя икономиката в потенциален порочен цикъл: все по-слабо търсене на потребителите, по-нататъшно забавяне на възстановяването и още един удар върху бизнеса, най-вече - търговците на дребно и ресторантьорския сектор.

Коронакризата ще вкара Германия в най-дълбоката рецесия от Втората световна война

Коронакризата ще вкара Германия в най-дълбоката рецесия от Втората световна война

От ресорното министерство очакват БВП да се свие с 6,3%

"Субсидиите са подходящи само за временно преодоляване на загубената работа и печалби", казва Мартин Мюлер, икономист, който се фокусира върху германския пазар на труда в държавната банка KfW. "Ако ограниченията продължат твърде дълго, вероятно много работници за кратко време ще останат безработни."

Държавната подкрепа в Германия датира от 1910 г. и се фокусира върху запазването на производствените работни места. През 1924 г. една четвърт от работната сила е включена в програма, подобна на днешната.

Въпреки че схемата се оказа успешна преди десетилетие, когато фабриките страдат от срива на поръчки, блокирането на обществения живот, за да се предотврати разпространението на Covid-19, нанася вреди предимно на услугите. Ресторантите, хотелите и малките магазините носят бремето на повече от два месеца ограничения.

Веригата ресторанти Vapiano подаде молба за несъстоятелност в началото на април, а магазинът за спортни дрехи Runners Point, дъщерно дружество на Foot Locker, се закрива. Проучване на изследователската фирма Crif Buergel изчислява, че 29 000 компании ще прекратят дейността си през тази година.

Почти една от всеки пет компании, изследвани от Ifo, решили да намалят работниците си през април. Поне половината от всички ресторанти и хотели посочиха, че са намалили работните места.

Официално: Германия е в рецесия

Официално: Германия е в рецесия за първи път от 2013 година

Спадът през първото тримесечие е вторият най-сериозен от началото на 90-те години

Според Мюлер безработицата ще нарасне до около 3 милиона през 2020 г., което е увеличение от около 800 000 спрямо миналата година. Изследователската група на IAB на агенцията по труда има подобна прогноза. Той също така прогнозира спад на броя на заетите с около 1 милион.

Това включва стотици хиляди т. нар. "Мини работни места": работниците на непълно работно време, които са заети най-вече в услугите, получават месечна заплата не повече от 450 евро и нямат право на субсидии. Малко вероятно да се появят в официални данни за безработни, защото много от тях са пенсионери, студенти, които обикновено не се регистрират като безработни.

Около 6 милиона работници получават държавна помощ през април в Германия, но тя не е единствената страна, в която изглежда, че схемите показват пукнатини.

В Австрия обновената програма не успя да предотврати безработицата в сектори със сезонна заетост, според Хелмут Махрингер, икономист на пазара на труда в изследователския институт Wifo. Безработицата е нараснала с 200 000 от края на февруари, като 1,3 милиона работници са били в подкрепа на държавните заплати.

В Испания близо 1 милион служители - около една четвърт от временно отстранените от работа, все още чакат помощ от държавните схеми, показва проучване.