Обемът на германския износ за Обединеното кралство, поради последствията, свързани с приключването на процедурата по Брекзит, през януари е спаднал спрямо декември с почти 30 процента. Това съобщи днес във ВисбаденФедералната статистическа агенция на страната (DeStatis).

Общо през 2020 г. германският износ за Обединеното кралство е спаднал с 15,5% на фона на пандемията на коронавируса до 66,9 млрд. евро. Това беше най-големият външно-търговски колапс след финансовата и икономическа криза от 2009 година. За сравнение - през 2015 г. Германия е изнесла за Великобритания стоки на стойност 89 милиарда евро.

ЕС или Великобритания: Кой ще пострада повече от Brexit?

ЕС или Великобритания: Кой ще пострада повече от Brexit?

Едва 4% от общия износ и 6% от вноса на ЕС е свързан с Острова

"След 2016 г., годината на референдума за отделяне от ЕС, обемът на износа от Германия за Великобритания непрекъснато намалява", констатират статистиците.

Великобритания напусна Европейския съюз през 2020 г. От началото на 2021 г. отношенията между тях се основават на временно споразумение за търговия и сътрудничество, което предвижда множество промени, отбелязва Deutsche Welle .

Припомнете си, че на 1 януари приключи преходният период между Великобритания и ЕС, страната напусна единния пазар и митническия съюз на ЕС. На 30 декември британският премиер Борис Джонсън подписа споразумение за търговия и сътрудничество с Европейския съюз след Брекзит.

Вносителите във Великобритания се готвят за "катастрофа"

Вносителите във Великобритания се готвят за "катастрофа"

Бюрокрацията заради Brexit расте неимоверно и създава проблеми за търговията

Това води до допълнителна митническа бюрокрация, логистични проблеми и правно объркване. Федералната асоциация на германските търговски камари (DIHK) изчислява, че само допълнителните митнически формалности ще струват на германските компании близо 400 милиона евро годишно.

Износът на селскостопанска продукция - и по-специално на храни и месо - е особено тежко засегнат.

Сега продавачите трябва да предоставят здравни сертификати за износ, подписани от квалифициран ветеринар, оставяйки камионите, които някога са се движели свободно през Канала, да бъдат изправени пред закъснения.

Миналия месец една от най-големите британски бизнес групи заяви, че много малки компании са изправени пред "екзистенциална" заплаха, тъй като се борят с пречките, които Brexit е наложил на търговията.

Хаос на границите и забавяне спират доставките от Великобритания към ЕС

Хаос на границите и забавяне спират доставките от Великобритания към ЕС

Бизнесът смята, че нещата ще се влошават

Около половината от британските износители изпитват затруднения поради объркване по отношение на документооборота, по-високи разходи и забавяне на пратките , според проучване на 465 фирми от британските търговски камари

Вносът на Германия от Великобритания също страда, спадайки с почти 10% през миналата година, според предварителните данни. DeStatis ще публикува по-пълна информация за германско-британската търговия на 9 март.