За надвиснал хаос по границата предупреждава Британската месна индустрия. Проверките на митниците след Брекзит вече спират някои трансгранични доставки от месо.

За да се намали времето за проверки, британските компании за месо са намалили обема на търговията с ЕС и Северна Ирландия до около 20% за определен период от време, казват от Британската асоциация за преработка на месо. Но въпреки това е имало "катастрофални закъснения" според групата.

Бизнесът смята, че нещата ще се влошават, защото не само фирмите за месо ще увеличат износа през следващата седмица, предава Reuters.

Според Британската месна индустрия износителите на месо са върнали пратките си в страната и европейските клиенти вече се отказват от доставчици от Обединеното кралство.

Освен това някои от най-големите британски превозвачи отказват да приемат пратки от смесени товари. Това би създало голям проблем, защото около 40% от британския износ на месо към ЕС се изпраща по този начин.

Според сделката търговията между Обединеното кралство и с ЕС остава свободна от мита и квоти за стоки, но износителите, особено търговците на пресни продукти, казват, че бизнесът им все още е заплашен от закъснения заради проверки на митниците.