Брутният вътрешен продукт на Великобритания пред третото тримесечие на тази година е нараснал спрямо предишното с 0,5 на сто. Докато в същото време икономистите прогнозираха ръст от 0,3%, съобщава Bloomberg.

За растежа на британската икономика са допринесли основно секторът на услугите, търговията на дребно и софтуерният бизнес, отбелязват от Националната статистическа служба (ONS). През второто тримесечие ръстът на БВП бе 0,7%.

Брутният вътрешен продукт на страната се увеличава 15-то тримесечие поред, започвайки от първото на 2013 година. По този начин икономическата динамика на Обединеното кралство не е по-лоша от тази на Германия, превъзхожда растежа на цялата еврозона и дават аргументи на тези, които смятат че страната ще просперира по-успешно извън ЕС.

Данните за периода отразяват икономическите резултати за трите месеца след решението на британските граждани да напусната Европейския съюз. През това тримесечие страната се сблъска с рязко поевтиняване на фунта стерлинг, Банката на Англия понижи основната лихва за първи път от седем години насам.