Фермерите в Обединеното кралство предупреждават за недостиг на пуйки точно за коледните празници. Причината са трудностите пред набиране на работна ръка от чужбина.

Според Асоциация на птицевъдите големите производители вече са по-малко на брой, защото не разполагат с достатъчно персонал за преработка на месото. Според някои фермери нанесените щети вече са непредотвратими, пише BBC.

Правителството прокара промени, които ще позволят на 5000 шофьори на тежкотоварни автомобили да бъдат допуснати до Обединеното кралство, заради кризата с недостига на достатъчно стоки от първа необходимост в супермаркетите.

"Изглежда тази година ще има недостиг на пуешко месо в цялата страна", смята Кейт Мартин, председател на Асоциацията на фермерите.

По думите й някои членове в сдружението вече са забелязали ръст на поръчките, като един от тях е имал 400% увеличение спрямо миналата година.

Според някои експерти по-малките производители обаче биха могли да се окажат в по-изгодно положение, защото са склонни да наемат местна работна ръка, а не да набират голям брой мигранти.

The British Poultry Council изчислява, че има близо 7000 свободни работни места в целия сектор, което кара някои производители на пилешко месо да намалят производството си, а това предизвика недостиг във веригите ресторанти Nando's и KFC.

"В момента във фермите се убиват животни. Прасетата се отстрелват в полетата, защото нямат достатъчно хора, които да преработят месото", заявиха експерти от бранша.