Над 80% е срива на международните туристи. За сметка на това има бум на български туристи това лято - около 500 хил. пътувания повече на българите в България. Това се оказва добра възможност за хотелиерите да си върнат българските туристи. Това заяви пред БНТ Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма

По думите на експерта сезонът е много тежък, след като много от хотелите дори не отвориха, но засега няма фалити. Според него няма много адекватни мерки. "Не мога да кажа, че държавата е предприела много добри мерки по отношение на ликвидност на бранша и стимули да задържим персонала", заяви Занков.

Българските туристи нe да могат да спасят сезона на Черноморието

Българските туристи нe да могат да спасят сезона на Черноморието

Приходите от нощувки миналото лято от чужденци са 698 милиона лева, а от българи - 107 милиона лева, пишат ИПИ

По думите му и действията, които се предприемат по отношение на привличането на чужди туристи, от страна на държавата, са недостатъчни в сравнение с конкурентни държави като Кипър и Турция, където нивото на сигурност за туристите е много голямо, персоналът спазва всички мерки, а посетите са спокойни.

Според Занков сега има засилен уикенд туризъм. "В средата на седмицата хотелите по Черноморието са празни, а през уикендите са пълни. Това няма как да спаси туризма."

По думите му България не разчита само на морския туризъм и в зимния сезон е време да се създадат тези карантинни хотели за туристите. Според него трябва да се вземат още мерки за затвърждаване на имиджа на България като сигурна дестинация. "Туристите, които не дойдоха през лятото, може да се завърнат у нас през зимата", казва експертът.

Според Емил Коларов, председател на Сдружение на заведенията в България положението е трагично, по данни на НСИ има близо 90% спад на туристите, спрямо миналата година.

Къде са най-евтините и най-скъпите чадъри и шезлонги на морето през 2020-а?

Къде са най-евтините и най-скъпите чадъри и шезлонги на морето през 2020-а?

Сбъднаха ли се обещанията на Министерство на туризма?

Спадът е основно при чуждестранните туристи. "Според нас, ситуацията ще стане още по-зле през зимата, не очакваме с магическа пръчка да се оправи положението", каза експертът.

"Има заведения, които изобщо не са отваряли този сезон и очакваме фалити след няколко месеца", смята Коларов.