Вчера стана ясно, че парламентът на Черна гора е приел коригирания вариант на публичния бюджет на страната, в който са заложени промените, налагащи се заради удара, нанесен от мерките срещу коронавируса, предаде Seenews, позовавайки се на видео, публикувано в канала на народното събрание в YouTube.

Според новите параметри на бюджета се очаква брутният вътрешен продукт на страната за цялата година да се срине с 6,8% спрямо 2019 г., а дефицитът да достигне 7,3% от БВП, посочва финансовият министър на страната Дарко Радунович. Дефицитите не са нещо ново за страната, която не е постигала излишък от 12 години насам.

Графика 1: Дефицити на държавния дълг на Черна гора

Освен разходите на властите, които ще достигнат 44,3% от БВП или 2,041 млрд. евро, се очаква свиване на постъпленията в хазната. Те ще се свият до 1,705 млрд. евро или около 37% от БВП. Така съотношението дълг към БВП на правителството ще достигне 82,5% от БВП. Показателят растеше трайно през последните години, като през десетилетието след Голямата рецесия нарасна с 50%.

Графика 2: Дълг към БВП на Черна гора

Новите параметри на икономиката и публичните разходи са в рязък контраст с първоначално очакваното представяне на стопанството. Както през последните над десет години, публичният бюджет се очакваше да приключи 2020 г. с дефицит, само че от 0,99% от БВП или от 50 млн. евро, а икономическият растеж трябваше да достигне 3,4% на годишна основа.

ч

Черна гора спасява авиопревозвача си с финансова инжекция от €155 милиона

Черна гора спасява авиопревозвача си с финансова инжекция от €155 милиона

Евентуален фалит би повлиял върху цялата икономика на държавата

Неизвестно защо, след този драстичен срив през 2020 г. властите очакват, че догодина икономиката ще се върне обратно към растеж, въпреки че през настоящата година ударът само върху туризма ще е поне 50% от приходите спрямо миналата година, а той формира една четвърт от целия брутен вътрешен продукт на страната. Прогнозираната стойност на растежа е от почти 5% на годишна основа през 2021 г.