Инфлацията във Великобритания се забави с много повече от очакваното през ноември. Причината - заради отстъпките от Черния петък, след като цените на дрехите и обувките паднаха на най-ниското си ниво от десетилетие, показват официални данни на статистическата служба на Острова (ОNS).

Потребителските цени са нараснали с 0,3% на годишна база след 0,7% ръст през октомври.

Тъй като инвеститорите наблюдават пробив в търговските преговори между Великобритания и Европейския съюз преди изтичането на преходния период за Брекзит в края на годината, паундът спадна само леко спрямо долара след известяването на данните, преди да се възстанови, пише Reuters.

Само през ноември цените на дрехите и обувките са се сринали с 2,7% - най-големият спад за ноември изобщо - в сравнение с увеличение от 1% през миналата година.

В сравнение с година по-рано цените на облеклото и обувките са с 3,6% по-ниски, което е най-големият годишен спад от януари 2010 година насам.

Продажбите на дрехи спадат във Великобритания от началото на пандемията на коронавируса и няколко от най-големите търговци на дребно на дрехи изпаднаха във финансови затруднения, излагайки на риск десетки хиляди работни места.

Великобритания има нужда само от един подарък за празниците. Дали ще го получи?

Великобритания има нужда само от един подарък за празниците. Дали ще го получи?

Как ще бъде ратифицирано евентуалното търговско споразумение в последната секунда