Великобритания и Европейският съюз ще имат само дни, за да ратифицират каквото и да е търговско споразумение след Brexit, ако въобще успеят да постигнат такова тази седмица.

След като преговорните екипи от двете страни постигнат споразумение, те ще започнат надпревара за официално одобряване на споразумението преди изтичането на преходния период в 23:00 часа лондонско време на 31 декември.

Във Великобритания премиерът Борис Джонсън обеща на депутатите гласуване на споразумението и не изключи провеждането му точно на Коледа. В Брюксел процесът е по-сложен и включва 27-те национални правителства на блока, както и Европейския парламент.

Има малък шанс процесът да бъде забавен чрез намеса в последния момент на лидер на ЕС като френския президент Еманюел Макрон например или от опозиция в европейския или британския парламент.

ЕС или Великобритания: Кой ще пострада повече от Brexit?

ЕС или Великобритания: Кой ще пострада повече от Brexit?

Едва 4% от общия износ и 6% от вноса на ЕС е свързан с Острова

Ето стъпките за ратифициране на евентуална сделка:

Европа

Поради политическото си значение всяко споразумение вероятно ще бъде прегледано от 27-те лидери на ЕС. Очаква се веднага след сключването на споразумение, лидерите на ЕС да проведат среща, най-вероятно онлайн видео среща.

Адвокатите от ЕС ще трябва да решат дали някои части от споразумението трябва да бъдат одобрени от националните и регионалните парламенти в целия блок - нещо, което може да се получи, ако части от споразумението засягат националния суверенитет на държавите членки. Длъжностните лица обаче подчертават, че не очакват това да забави прилагането на каквото и да е споразумение.

Европейският парламент има право на вето. Нейните комисии ще разгледат текста преди гласуването по него от цялата 705-членна асамблея. В зависимост от това кога е сключена сделката, това може да се случи на извънредна сесия през седмицата, започваща на 28 декември.

След като Европейският парламент даде съгласието си, Съветът, който представлява държавите членки, дава окончателното си одобрение. На този етап това би трябвало да е формалност и сделката просто ще бъде подписана без обсъждане.

ЕС и Великобритания продължават преговорите. Обратното броене вече започна

ЕС и Великобритания продължават преговорите. Обратното броене вече започна

Великобритания напуска единния пазар на ЕС след 33 дни

Великобритания

Парламентът ще трябва да даде своето одобрение. Законопроектът може да бъде публикуван в рамките на 48 часа, така че ако Джонсън обяви сделка на 17 декември, депутатите може да провеждат обсъждане в началото на следващата седмица. Законопроектът може да стане закон в рамките на един ден, но всички страни ще трябва да се съгласят да не го променят, така че правителството може да се наложи да даде възможност за денонощен дебат.

Якоб Рийс-Мог е министър, отговарящ за парламентарния график. Той отказа да изключи заседание на 25 декември, което може да бъде първото такова от 1656 година насам. Ако Джонсън не постигне споразумение тази седмица, депутатите са в готовност да бъдат извикани от ваканциите си на заседание на 28 декември.

Ако депутати имат притеснения спрямо сделката на Джонсън, те могат да настояват за дебат. Въпреки това, опозиционният лидер на Лейбъристката партия Кир Стармър, който почти обещава да подкрепи всяка сделка, вероятно всяко споразумение ще бъде прието до крайния срок.

Икономиката на Великобритания вече буксува, а най-лошото може тепърва да предстои

Икономиката на Великобритания вече буксува, а най-лошото може тепърва да предстои

Covid-19 и Brexit могат да се окажат унищожителна комбинация за Острова