Дания започна най-големия търг за офшорна вятърна енергия досега. Компании ще се състезават за правото да монтират турбини на шест обекта с общ капацитет до 10 гигавата (GW), съобщиха от министерството на енергетиката и климата, цитирано от Ройтерс.

Вятърните паркове, които трябва да бъдат завършени до 2030 г., са от решаващо значение, ако Дания, където е седалището на лидерите в индустрията Vestas, иска да изпълни целта си за намаляване на емисиите на CO2 със 70% спрямо нивата от 1990 г. до края на това десетилетие.

Участниците трябва да предложат цената, която са готови да плащат на държавата в продължение на 30 години, за да спечелят правото да изградят вятърните паркове. Държавата ще притежава 20% дял във всеки от обявените проекти.

Шест обекта ще бъдат предоставените за изграждане на проектите. Това ще направи възможно да се изградят паркове с капацитет поне 6 GW.

Печелившите проекти обаче ще имат право да поставят възможно най-много турбини, което означава, че капацитетът може да бъде 10 GW или дори повече, заяви министърът на климата и енергетиката Ларс Аагаард.

Двете държави в Европа, които се захранват от 100% възобновяема енергия

Двете държави в Европа, които се захранват от 100% възобновяема енергия

Миналата година беше най-добрата в историята по отношение на нови инсталации за вятърна енергия

Подобно количество вятърна енергия би покрило повече от датското потребление, което означава, че зелената енергия може да бъде изнесена в съседни страни или използвана за производство на водород, се добавя.

Цената за изграждане на 1 GW офшорна вятърна енергия, която е достатъчна за захранването на приблизително един милион европейски домове, е 2,3 милиарда долара, според министерството. Днес Дания разполага с общо 2,7 GW инсталирани офшорни вятърни инсталации.