За разлика от много правителства в Европа, Португалия иска имигранти, които да подкрепят икономиката ѝ, докато населението ѝ се свива и остарява, пише Bloomberg. Страната вече привлече богатите - Мадона си търси дом в Лисабон, а Ага Хан получи гражданство. Властите обаче се опитват да си върнат гражданите, които избягаха по време на дълговата криза и да привлекат имигранти, които да запълнят дупките на пазара на труда.

"Не става въпрос за каквато и да е имиграция, а за квалифицирани имигранти за нуждата на португалската икономика", казва Хорхе Браво, професор по икономика в Nova University. "Що се отнася до заплатите, не сме много конкурентоспособни. Ако имаше първенство за най-търсената държава за имиграция, Португалия не е в Шампионска лига".

Докато Португалия се подготвя за общи избори през октомври, липсата на имигранти, а не присъствието им, ще е въпрос в кампанията. За разлика от Италия и Унгария, където антиимигрантските партии на Матео Салвини и Виктор Орбан са на власт, в Португалия популистите ги няма.

Вместо това бизнесът в страната настоява политиците да измислят как да привлекат имигранти.

Туризмът страда най-много

Туризмът е индустрията, която страда най-много от липса на кадри. Намирането на кадърни готвачи и хигиенисти "е много сложно", казва Хосе Теотонио, главен изпълнителен директор на Pestana Hotel Group. Той настоява властта да промени трудовото законодателство и това да позволи временна заетост.

"Средното ниво на образование в Португалия се повиши значително. Затова е обяснимо, че за работни места като рум сървис или сервитьор няма опашка от желаещи", казва Раул Мартинс, председател на хотелската верига Altis, както и на местната хотелска асоциация, която представлява около 600 хотела.

Туризмът отговаря за около 14 процента от брутния вътрешен продукт на Португалия и подкрепя икономиката, която вече записва пета поредна година на непрекъснат растеж. Това помогна на социалистическото правителство да понижи безработицата до 6,6%, наполовина от тази на съседна Испания.

Но задлъжнялостта на Португалия е третата най-висока в еврозоната, след тази на Гърция и Италия. И за да продължи растежът, има нужда от кадри. Дори централната банка предупреди в доклад през юни, че португалските компании страдат от липсата на работна ръка.

Броят на имигрантите в Португалия расте с 14 процента през 2018 г. до 480 хил. - най-високото ниво от 1976 г. Това обаче не е достатъчно, за да компенсира свиващото се население, което намалява до 10,3 милиона в края на 2018 г. Прогнозите показват, че това ще се свие до 7,9 милиона през 2080.

Средната възраст в Португалия е цели 45,2 години през 2018 г., като се е увеличила с 4,4 години от 2008 г. насам. Само Италия и Германия имат "по-старо" население.

С отворени обятия

"Обятията на страната са отворени за португалците, които искат да се върнат", казва министър Хосе Луис Карнеиро. Правителството предлага до €6 536 на всеки португалец, който се завърне от чужбина.

С колко допринасят имигрантите за германската икономика?

С колко допринасят имигрантите за германската икономика?

На страната ще са ѝ нужни още половин милион нови работници