Икономиката на еврозоната не се е запътила към рецесия, но забавянето ѝ може да продължи по-дълго от очакваното, заяви президентът на Европейската централна банка Марио Драги във вторник.

Пред Европейския парламент той посочи още, че икономиката на валутния съюз все още се нуждае от подкрепата на ЕЦБ. Инвеститорите вече очакват, че първото покачване на лихвите от 2011 г. насам няма да се случи през тази, а през следващата година. Причината се крие именно е забавения растеж на еврозоната и останалата част от света, причинен от по-слабата активност в Китай и напрежението между Вашингтон и Пекин.

Пред евродепутатите Драги призна, че икономиката разочарова, но защити ЕЦБ и себе си от критиките на някои от тях. "ЕЦБ разполага с инструментите да отговори (на потенциална рецесия), но сегашната ни парична политика вече е доста благоприятна".

Драги, чийто мандат ще изтече през октомври след осем години на поста, получи поздравления от някои членове на парламента. Но и бе критикуван от евроскептиците сред тях, включително заради неуспеха за постигнане на нужното ниво на инфлация.