Дубай ще разчита на търговията на дребно и туризма, за да се спаси от най-слабата си икономическа експанзия от почти десетилетие.

Ръстът на брутния вътрешен продукт на града се очаква да се ускори до 2,1% през 2019 г. и 3,8% през следващата година, преди да се забави до 2,8% през 2021 г., според прогнозите, публикувани в неделя от отдела за икономическо развитие. БВП се е увеличил само с 1,9% през 2018 г., което е значително под прогнозите на Международния валутен фонд, информира Bloomberg.

Дубай отбелязва най-ниския икономически ръст от кризата през 2009 година

Дубай отбелязва най-ниския икономически ръст от кризата през 2009 година

Дългът на свързаните с държавата предприятия възлиза на 60 млрд. долара или 50% от БВП на страната, а матуритетът ще настъпи скоро

Раздвижването на икономиката се дължи на по-добро представяне за индустрии, различни от водещия сектор на недвижимите имоти в Дубай, като подобренията се очакват през тази и следващата година за финансите, туризма, както и за търговия на дребно и на едро. Световното изложение за емирства 2020 ще донесе 22,7 милиарда дирхама (6,2 милиарда долара) за икономиката по време на панаира следващата година и още 62,2 милиарда дирхама след приключването му, според одиторската компания Ernst & Young.

Снимка 419516

Икономическият импулс нарасна в началото на тази година с подем на новите бизнес лицензи и повишен оптимизъм по отношение на работните места и бизнеса", се казва в отчета на отдела.

- Растежът на финансовите услуги се очаква да нарасне до 2.4% през 2019 г. спрямо миналата година с 0.6%

- Недвижимите имоти, които се борят със спад на цените, са един от малкото сектори, които не се очаква да се ускорят след изложението. Разширяването на индустрията ще се забави тази година до 3,7% от 7% през 2018 година

Икономическият спад на емирството до 1.9% за миналата година беше съобщен от статистическия център на Дубай през март, след месеци без официални данни за икономиката.

"Ние споделяме оптимизма, че икономиката на Дубай ще се разрасне по-бързо тази година в сравнение с миналата година, очакваме  изпълнени проекти за Световното изложение и увеличени държавни разходи" се казва в доклад на емирството. "Въпреки това прогнозата ни от 3,1% вероятно е малко завишена може да бъде подложена на ревизия надолу след пълните данни за БВП за 2018 г. на ОАЕ."