Икономиката на Дубай е нараснала с 1,94% през 2018 г., забавяйки се от 2.8% ръст през 2017 г. и отбелязвайки най-бавните си темпове от свиването през 2009 г., когато икономиката бе затруднена от дългова криза, информира Reuters, цитирайки официални данни.

Дубай, който има диверсифицирана икономика, фокусирана върху туризма и международните бизнес услуги, е засегната от спад в пазара на недвижими имоти.

"Глобалното забавяне, силният долар в САЩ и продължаващата корекция на пазара на недвижими имоти затрудняват редица важни сектори", казва Моника Малик, главен икономист в търговската банка Абу Даби.

Цените на имотите в Дубай са спаднали с повече от една четвърт от техния връх през 2014 г. S&P обяви миналия месец, че цените ще паднат с още 5-10 процента тази година поради продължаващата разлика между предлагането и търсенето, преди да се стабилизират през 2020 година.

Дубай се нуждаеше от спесителен пакет от 20 милиарда долара от Абу Даби, за да избегне дългова криза през 2009 г., причинена от срива на цените на недвижимите имоти, които заплашиха да принудят някои държавни фирми да просрочат заеми за милиарди долари.

Жилищата в Дубай ще поевтиняват още през 2019-а

Жилищата в Дубай ще поевтиняват още през 2019-а

Спадът в цените е от 2014 г. и се очаква да продължи

Анализаторите очакват известно икономическо възстановяване на Дубай преди 2020 г., когато градът ще е домакин на събитието World Expo.

Правителството съобщава, че ръстът на БВП се дължи до голяма степен на доброто представяне на свързаните с търговията дейности, които нарастват с 1,3% през 2018 г. спрямо година по-рано, което представлява 18,1% от общия ръст, постигнат през миналата година.

Дейността при недвижими имоти е нараснала със 7% през 2018 г. и представлява почти 25% от общия икономически растеж.

През 2017 г. недвижимите имоти са нараснали със 7.3%.

Растежът в сектора на транспорта и съхранението се е забавил до 2.1% през миналата година от 4.5% през 2017 година.

Базираната в Лондон Capital Economics посочва в доклад, че секторът на недвижимите имоти вероятно ще остане в застой, докато слабостта на световната икономика ще се отрази на производствения и логистичния сектор на Дубай.

Но това трябва да бъде компенсирано от подготовката и провеждането на World Expo през 2020г., се казва в съобщението.

Очаква се събитието да даде тласък на икономиката, равен на 38 млрд. долара, или 33% от БВП.

Capital Economics прогнозира ръст на БВП от 3,8% тази година, преди да достигне 4,5% през 2020 година.

Но също така предупреждава, че основните рискове за перспективата произтичат от дългогодишните проблеми с дълга, позовавайки се на данните на МВФ, които показват, че дългът на свързаните с държавата предприятия, които бяха в основата на дълговата криза на Дубай през 2009 г., възлиза на 60 млрд. долара или 50% от БВП на Дубай.

"Преструктурирането на дълга през 2014 г. замаскира проблемите през последните години. Но матуритетът на около половината заеми на тези предпрриятия ще настъпи до 2021 г.," казва Джейсън Туви, икономист от капиталовите пазари в Capital Economics.

"Предупреждихме и преди, че рискът от свръхкапацитет след Световното изложение означава, че тези предприятия могат да се сблъскат с по-слаби от очакваните приходи, което ще влоши способността им да обслужват дългове си", казва той.

Очаква се Абу Даби да даде отсрочка за втори път за плащанията по дълга от 20 млрд. долара, дължими този месец, който до Дубай по време на финансовата криза преди десетилетие, съобщава Reuters, цитирайки източници, запознати с въпроса.