Премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще обещае, че всеки дом в страната ще бъде захранван с електроенергия от чисти източници в рамките на следващото десетилетие - давайки заявка да превърне пандемията в катализатор за зелен растеж, пише The Guardian.

В реч пред консерваторите във вторник той ще заяви още, че правителството ще инвестира в чиста енергия и ще създаде "стотици хиляди, ако не и милиони работни места" през следващото десетилетие. Джонсън има амбиции да превърне Великобритания "в световния лидер в евтината чиста енергия - по-евтина от въглищата и газа", сравнявайки ресурсите на Острова с петролното богатство на Саудитска Арабия.

"Вярваме, че след 10 г. офшорната вятърна енергия ще захранва всеки дом в страната, като повишаване целта от 30 гигавата на 40 гигавата", ще каже той пред партийците. "Пералнята, печка, отоплението, електромобилът ви - всички те ще получават ток чисто от вятъра, който духа край островите", пише още в речта на премиера.

Правителството бе критикувано през последните месеци, че няма план за зелено възстановяване, с който Великобритания да достигне целта си за въглеродна неутралност през 2050 г. Лондон ще предостави £3 млрд. за изолация на жилищата, но в плана за възстановяване от Covid-19 нямаше други зелени мерки.

Очаква се правителството да инвестира £160 млн. в производство на вятърни турбини от следващот поколение. Първоначалните инвестиции ще създадат около 2 000 работни места и ще подпомогнат още 60 000 до 2030 г. в пристанища, заводи и вериги за доставки.

 Слънчевата енергия може да е водещ енергиен източник в Европа след 5 години

Слънчевата енергия може да е водещ енергиен източник в Европа след 5 години

2019-а е била най-силната по отношение на растежа капацитета за соларна енергия в ЕС от 10 години насам