България може да си сътрудничи в Южна Корея в областта на високите технологии, като страната ни може да започне износ на роботи за азиатската държава. В момента преговори за подобен експорт води пловдивският производител "Милара Интернешънъл".

Това потвърждава изпълнителният директор на "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) инж. Пламен Панчев.

"Подписан бе меморандум за съвместно сътрудничество в областта на образованието и бизнеса със свободната икономическа зона в южнокорейския град Тегу. Те вече откриват офис при нас и ще можем да предлагаме и на българските компании да инвестират в Корея", обяснява той в интервю за BloombergTV България.

По думите на Панчев търговията между двете държави се изчислява на 400 милиона евро годишно, но българският бизнес все още не е добре познат на корейските компании.

€150 милиона инвестиции за 2018-а: Кои са новите заводи в Тракия икономическа зона?

€150 милиона инвестиции за 2018-а: Кои са новите заводи в Тракия икономическа зона?

Какво предстои през тази година, разказва пред Money.bg инж. Пламен Панчев

Що се отнася до развитието на ТИЗ Пламен Панчев посочва, че през 2019 година там се реализират инвестиции в областта на производството на автомобилни части и преработващата промишленост.

"Някои компании в автомобилната индустрия разширяват дейност дву- и трикратно. Инвеститорите са доволни от постигнатите резултати", казва той.

Според Панчев България вече е готова да привлече и инвеститори с по-големи мащаби.

"През последните 3-4 години имаме самочувствието, че сме готови за посрещането на по-големи инвеститори и инфилтрация. Всички положени усилия, особено в областта на инфраструктурата и образованието и квалификацията, и карат да сме спокойни, че ще успеем да задоволим и най-претенциозния инвеститор", смята той.