Независимо кой бъде избран за президент на САЩ днес, победителят от изборите ще бъде златото, каза в предаването на CNBC Squawk Box Asia главният инвестиционен мениджър на Coast Capital Джеймс Растех. Причината за това е, че "стимулите" от страна на администрацията ще продължат.

"Ще продължим да печатаме трилиони долари, а това има изключително позитивно отражение върху стойността на златото", каза той. "Фискалните и паричните политики ще са почти идентични и при двамата президенти. Смятам, че различията между тя са по-скоро въображаеми, отколкото реални."

Експерт: Джо Байдън ще срине златодобивната промишленост

Експерт: Джо Байдън ще срине златодобивната промишленост

Независимо кой спечели изборите обаче, цената на благородния метал ще нарасне

Същевременно дефицитът ще се увеличи в резултат на изстрелването на разходите на федералното правителство. Въпреки че Федералният резерв обеща да монетизира целия дълг, това може да подрине доверието на инвеститорите в облигациите на правителството и те да се насочат към значително по-сигурни активи, каквото е златото.

Неговата спот цена нарасна до над 2 хил. долара за тройунция през август, преди да се понижи леко до ниво от около 1900 долара за тройунция, на което се задържа през последните седмици.

Неговото поскъпване идва на фона на свиване на предлагането, дължащо се на пандемията от коронавирус, сочат последните данни на World Gold Council. Предлагането също беше ударено, особено докато рафинериите бяха спрели дейността си през март и април. Все пак добивната промишленост спечели от ръста на инвестициите, за да увеличи търсенето на нови находища.