Европейският съюз от утре ще налага мита върху вносни стоки от САЩ на стойност 4 милиарда долара, предава Reuters. Мерките се вземат в отговор на американските субсидии за самолетостроителя Boeing според европейски дипломати.

Повечето държави в евроблока подкрепиха налагането на митата - последният обрат в трансатлантическата търговска сага, която обхваща 16 години и четирима американски президенти.

Митата ще засегнат и американските части за самолети, плодове, ядки и друга земеделска продукция, портокалов сок и някои алкохолни напитки,строително оборудване и дори маси за рулетка.

Макар резултатите от президентските избори да показаха победа за к демократа Джо Байдън, Тръмп ще остане президент до 20 януари и има възможност да увеличи размера на американските мита за Европа, които бяха наложени в отговор на субсидиите за Airbus.

През октомври 2019 г. Вашингтон наложи мита върху самолетите на Airbus и други стоки от Европа като сирене, маслини и уиски.

Вашингтон твърди, че няма правно основание за митата на ЕС, тъй като основните субсидии за Boeing са отменени.

Oфициални представители от Европа показват обаче, че единствено Световната търговска организация може да вземе решение за спазването на правилата. САЩ и Европа взаимно се обвиняват, че не са се подчинили на решенията на СТО.