Европейският съюз смекчи последното си предложение за санкции спрямо петрола от Русия, като отложи пълното им прилагане и смекчи ключови разпоредби за корабоплаването.

ЕС предложи да се добави 45-дневен преходен период към въвеждането на ценовия таван, според документ, видян от агенция Bloomberg. Предложеният гратисен период ще се прилага за петрол, натоварен преди 5-и декември - датата, на която петролните санкции на ЕС трябва да влязат в сила - и разтоварен до 19-и януари догодина, привеждайки ЕС в съответствие с клауза, обявена преди това от САЩ и Великобритания.

Както беше съобщено в началото на седмицата, постоянните представители на ЕС би трябвало да се срещнат днес. Очаква се на срещата дипломатите да обсъдят нивото на ценовия таван. Ако подкрепят предложението, ЕС и групата Г-7 могат да обявят ограничението още тази вечер, посочва агенцията.

Ограничението освен че е ценово, би забранило на компаниите да предоставят превози и услуги, като застраховане, посредничество и финансова помощ, необходими за транспортиране на руски петрол навсякъде по света, освен ако петролът не се продава на цена под договорения праг.

Руски вицепремиер обясни как ще действа страната при "таван" на цените на петрола

Руски вицепремиер обясни как ще действа страната при "таван" на цените на петрола

Изявлението на Александър Новак идва веднага, след изявление на министър на енергетиката на Саудитска Арабия

САЩ настояха съюзниците им в Европа да коригират пакета за петролните санкции, включващ пълна забрана на услугите, който блокът първоначално прие през юни, като добави таван на цените с две цели - да задържи руския петрол на пазара, за да избегне скок в борсовите цени, като в същото време ограничава приходите на Москва.

Петролният пазар следи отблизо потенциалното въздействие на санкциите върху износа на Русия и степента, до която те могат да намалят продажбите на руски петрол.

Съюзниците по-рано са обсъждали, според предварителна информация, поставянето на "таван" някъде между 40 и 60 долара за барел - диапазон, който варира спрямо производствените разходи на Русия до предвоенните нива - но според източници на Bloomberg, вероятно ценовият таван ще бъде малко над това.

Според източници пък на "Уолстрйт джърнъл" ценовият "таван" за руския петрол ще бъде около 60 долара за баел, като не се изключва възможността той дори да бъде на ниво от 70 долара за барел.

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

В транспортирането на руския нефт може да се включи и "сенчестия флот"

Проект на ЕК с по-детайлизираните санкции спрямо руския петрол, също така смекчава предишна разпоредба, която би наложила забрана за неопределено време на кораби, превозващи руски суров петрол, закупен над ценовия праг, да имат достъп до европейски услуги за доставки на всякакъв петрол, независимо от произхода, съобщава още Bloomberg.

Сега в документа се посочва, че на кораб, който "умишлено" е транспортирал руски суров нефт или петролни продукти над ценовия "таван", ще бъде забранено да получава услуги, свързани с транспортирането на руски суров нефт или петролни продукти "за 90 дни след датата на разтоварване на товара, закупен над ценовия "таван".

Европейският съюз също така предлага 90-дневен преход в случай на бъдещи промени в нивото на "тавана" на цените. Повечето държави от Г-7 и ЕС планират да спрат вноса на руски суров петрол още тази година.

При (евентуален) "таван" на цените на руския петрол - каква ще е реакцията на международните пазари

При (евентуален) "таван" на цените на руския петрол - каква ще е реакцията на международните пазари

Последствията от решението на страните от Г-7