Хърватия страда от тежък недостиг на работна ръка, най-остър в процъфтяващите морски туристически курорти, което усложнява пречките пред икономическия растеж и намалява надеждите за наваксване с по-развитите страни на Европейския съюз, пише Reuters.

Проблемът отразява ниските равнища на заплащане, образование и обучение на умения в една все още доминирана от държавата икономика, която е накарала много млади хървати да намерят по-доходоносна работа в по-заможните западни страни от ЕС, твърдят анализатори.

"Несъответствието между образованието и потребностите на икономиката, ниската възможност за мобилност в Хърватия и големият брой хора, напускащи, за да работят в други държави-членки на ЕС, оказват негативно влияние върху пазара на труда в Хърватия", каза Ива Томич от мозъчния тръст Zagreb Economic Institute.

Хърватия има нужда от 15 000 служители в туризма

Източноевропейската страна, която посреща толкова туристи, че няма кой да ги обслужва

Държавта наема чужденци и вдига заплатите, но и преквалифицира безработните си граждани

Според националната работодателска асоциация HUP, хърватските фирми не могат да запълнят 30 000 работни места, главно в туризма, който представлява почти 20% от брутния вътрешен продукт, както и в строителството, търговията на дребно и производството.

Това се случва във време, когато Хърватия и други европейски средиземноморски туристически горещи точки се борят да се справят с огромни тълпи, пристигащи на евтини полети и круизни кораби през летния сезон.

Туризмът в Хърватия, с невероятното ѝ крайбрежие, редовно компенсира значителния търговски дефицит на страната, така че е от решаващо значение секторът на услугите да може да запълва новите работни места.

Но много други бизнеси, хърватски или чуждестранни, също страдат от недостиг на работна ръка, което води до влошаване на растежа и поддържане на неприемливо високи нива на безработица - понастоящем - 9,1%, твърдят анализатори.

Безработицата намалява от 11.6% миналата година, но това се дължи само на изтичането на мозъци на младите хървати.

Недостиг в почти всички сектори

"В градчето Сисак има видима липса на подходящи работници. През последната финансова година, когато наехме 71 работници, 40% от интервюираните не отговаряха на условията, а 43% от нашите 90 служители трябваше да бъдат обучени вътрешно ", казва Ивана Румац от италианския стоманопроизводител ABS.

"Хърватската образователна система не предлага програми, които да обучават на необходимите за нас умения", се казва в изявление на компанията.

Компанията, на 50 километра югоизточно от столицата Загреб, вече е увеличила наетите до 116, като целта ѝ е 150 до края на настоящата финансова година през следващия юни.

Франц Летика, ръководител на асоциацията на собствениците на ресторанти и барове в Загреб, заяви, че през първите девет месеца на 2018 г. има незаети 782 отворени позиции за готвачи и 1 493 за сервитьори, като в град от 800 000 са работили само 272 готвачи и 796 сервитьори.

В публичния сектор на най-новата държава-членка на ЕС също има недостиг. Анкика Прасняк от съюза на медицинските сестри заяви, че в университетската болница в Загреб не достигат около 300 медицински сестри, тъй като много от тях са намерили по-високоплатените работни места другаде в ЕС.

Хърватия се готви да влезе в "чакалнята" на еврозоната през 2020-а

Хърватия се готви да влезе в "чакалнята" на еврозоната през 2020-а

Правителството в Загреб вече е гласувало стратегия за приемане на еврото

Потенциалните инвеститори са изправени пред трудности заради липсата на работници

"Голяма австрийска компания искаше да разшири бизнеса си в Хърватия, но поради недостиг на достатъчно квалифицирана работна сила в крайна сметка избра Южна Америка, където вече има операции", казва Соня Холочер-Ерл, директор на офиса на Австрийската търговска камара в Хърватия.

Не се вижда решение на хоризонта

Липсата на работна ръка не е уникална за Хърватия - други нововъзникващи икономики в бившия комунистически изток и югоизток в Европа също изпитват изтичане на млади таланти в по-богатите западни страни от ЕС.

Но тя обяснява съмнението на анализаторите, че дългосрочният растеж на Хърватия ще надмине скромните 1-2%, необходими, за да я издигане до нивото на западните нива на просперитет.

В момента икономиката на бившата югославска република се разраства малко под три процента годишно, но дори това е под нивото на съседните ѝ страни в Източна и Югоизточна Европа.

Ощетените от липсата на работници фирми лобират правителството в Загреб, да увеличи годишната квота за чуждестранни работници, която тази година възлиза на 38 769 лиценза.

Но квалифицираните работници от по-слабо развитите европейски икономики трудно се примамват, тъй като могат да намерят по-добре платени работни места по-на запад, например в богатата Австрия или Германия.

Средната заплата в Хърватия през септември беше 6 195 куни (950. 21 долара), далеч под западноевропейските. Хърватските медии съобщават, че хърватите, работещи в хотелите в Австрия, печелят най-малко два пъти повече, отколкото биха могли вкъщи.

"Бизнесът тук не може да повиши заплатите много и по този начин да стане по-конкурентен, защото това би застрашило тяхната рентабилност", казва Томич.

Критиците твърдят, че прекомерната бюрокрация и високите данъчни ставки, завещание от комунистическото минало на Хърватия в рамките на Югославия, корумпираните съдебни процедури и често променящите се, нормативни рамки са допълнителни бариери пред растежа и инвестициите.

Макар че ясно решение за проблемите с растежа на Хърватия не е на лице, Мария Кнежевич Кажари- главен експерт в министерството на труда, заяви, че ресурсът на местната работна сила далеч не е изчерпан.

Само около 60% от хърватите на възраст между 15 и 64 години са наети - сред най-ниските нива на заетост в ЕС.

"Внасянето на работници е частично решение, но смятаме, че има място за преквалификация на местните хора, за което предлагаме финансова подкрепа на бизнеса и на хората, които имат бизнес идея и искат да бъдат на свободна практика", казва Кнежевич Кажари.

Междувременно местните фирми се опасяват, че ще изгубят нови договори. "С недостига на квалифицирани работници някои работодатели вече трябва да отменят някои бизнес сделки за следващата година. Това се превърна в много сериозен проблем ", се казва в изявлението на HUP.