Хърватия обяви своето намерение да се присъедини към валутния механизъм ERM II през 2020 година като стъпка към приемане на еврото. Това потвърди заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, съобщава сайтът SeeNews.

"Комисията може да помогне на държавите при въвеждането на еврото технически и финансово, но изпълнението на структурните реформи е от решаващо значение за успешното присъединяване към еврозоната", казва още той в отговор на решението на правителството в Загреб да тръгване по пътя към единната валута.

По време на среща с хърватския премиер Андрей Пленкович Домбровскис коментира, че държавите, които искат да се присъединят към единния валутен съюз трябва да докажат устойчивостта на своите икономики.

По неговите думи тази на Хърватия все още е изправена пред някои макроикономически дисбаланси.

През май месец Комисията излезе с решение, че последната присъединила се към Европейския съюз членка изпълнява всички необходими критерии за влизане в "чакалнята" на еврозоната с изключение на едно - това за стабилността на валутния курс.

От правителството в Загреб посочват, че вече има приета стратегия за приемане на единната валута, както и комитет, който ще се занимава с този процес.