България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство. Това заяви в интервю за националното радио еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

По думите му проблемът с африканската чума по свинете у нас е предизвикана от небрежността в действията на властите. Той препоръча компетентните и отговорни лица да започнат да влизат във всяка къща и да разяснят на хората какви са опасностите и какви мерки трябва стопаните да предприемат срещу разпространението на заразата.

"Тези три думи - "във всяка къща", са много важни. И това да разговарят с всички и да обяснят какви мерки трябва да се предприемат, както и евентуалните последствия и резултати. Почти няма време и ако това не се направи, България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство", посочи Андрюкайтис.

Той акцентира, че пикът на чумата при свинете е брилянтен пример за това, че в страната ни не е направено много, за да се избегне тази ситуация.

"Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал", категоричен е Андрюкайтис. 

Екип на Европейската комисия в момента е в България, за да оцени щетите от болестта, като се очаква работата му да приключи днес. 

Особено внимание е необходимо да се обърне и на местата за загробване на убитите животни, за да не се пренесе заразата чрез подпочвени води, предупреждават експерти.

Засега откритите огнища на заразата са 19 на брой. На 21 юли в Русе бяха умъртвени 17 000 прасета. На 23 юли беше потвърдено и че вирусът е регистриран в още една индустриална свинеферма в село Бръшлен, област Русе. Там се отглеждат 40 000 прасета, които предстои да бъдат евтаназирани.

Заради епидемията на чумата по свинете беше обявено бедствено положение в областите Русе, Плевен и Разград.