Федералният резерв на САЩ (Фед) ще повиши основния си лихвен процент до над 4 процента и ще го задържи на това ниво и след 2023 година, за да овладее високата инфлация. Това прогнозират водещи академични икономисти, цитирани от световните медии.

Фед е далеч от прекратяване на кампанията си за затягане на паричната политика. Припомняме, че централната банка вече повиши лихвените проценти тази година с най-агресивния темп от 1981 година насам.

Лихвеният процент, който се движеше близо до нулата през март, сега е между 2.25 процента и 2.50 процента. Федералния комитет по отворения пазар (FOMC) се събира отново на 20 септември за двудневна среща, на която се очаква служителите да приложат трето поредно увеличение на лихвите с 0.75 процентни пункта. Този ход ще повиши лихвения процент до нов целеви диапазон между 3 процента и 3.25 процента.

ФЕД вдигна лихвите за втори пореден месец

Федералният резерв на САЩ продължи с агресивното повишение на лихвите

Най-голямото повишение от 1994 г. насам.

През юли тази година Федералният резерв повиши лихвения процент със 75 базисни пункта за втори път тази година с мотива, че американското производство е отслабено, а разходите в икономиката на САЩ и безработицата растат.

На 21 юли Европейската централна банка също обяви очакваното първо повишение на лихвите си. Това се случи за първи път от десетилетие насам.