Рецесията във Финландия ще бъде по-дълбока от очакваното досега. Централната банка на Финландия публикува прогноза за състоянието на финландската икономика. Според новата прогноза, през 2024 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Финландия ще се свие с 0,5%, докато през декември Централната банка прогнозираше намаление от само 0,2%.

За 2023 година БВП на скандинавската страна спадна с 1%. Така икономическият спад във Финландия се оказва един от най-големите в Европа.

В същото време, според новата прогноза на Централната банка, излизането от рецесията на Финландия ще бъде по-бързо от очакваното преди, и ще започне в края на тази година.

Така ръстът на БВП на скандинавската срана за 2025 г., според настоящата прогноза, ще бъде 1,7%, а за 2026 г. - 1,5%. По-ранната прогноза беше за ръст съответно от 1,5% и 1,3%.

"Макар че настоящите икономически показатели се оказаха по-лоши от очакваното, перспективите за бъдещето остават непроменени. Икономическата рецесия в страната вече е достигнала най-ниската си точка, и очакваме растежът да започне да се възстановява още в края на тази година.

Основания за това дават факторите, че покупателната способност на домакинствата се възстановява и виждаме началото на възстановяването на доверието в икономиката като цяло", коментира Мери Обстбаум, директор по прогнозирането в Централната банка на Финландия.

И Великобритания изпадна в рецесия

И Великобритания изпадна в рецесия

Това сочат предварителните данни за 6-тата икономика в света