Финландия възнамерява да въведе пълна забрана на сделки с недвижими имоти, свързани с Русия, съобщи групата регионални издания Uutisuomalainen.

Във Финландия от няколко години действат по-строги правила за руснаци и други представители на страни извън Европейското икономическо пространство (ЕИП). Последните такива разпоредби влязоха в сила в началото на 2023 година.

"Министърът на отбраната на страната Анти Хакканен каза в тази връзка, че се работи за пълна забрана във Финландия на сделки с недвижими имоти с лица и фирми с руски произход. Той добавя, че се търсят "законови решения", се казва в материала на финландското издание.

По думите на министъра, Финландия планира да "усложни" лицензирането на сделки с недвижими имоти за физически и юридически лица, регистрирани извън страните от ЕС и ЕИП. Финландският министър уточнява, че съответните решения се планира да бъдат взети тази пролет.

Само преди дни Министерството на отбраната на Финландия отхвърли три сделки за недвижими имоти с потенциални купувачи извън ЕС и ЕИП, едната от които визираше и компания с "руско участие". Ведомството се обоснова, че трите сделки с въпросните купувачи биха могли да навредят на националната отбрана и на националната сигурност на Финландия.

Водородни проекти за $6 млрд. подготвят във Финландия

Водородни проекти за $6 млрд. подготвят във Финландия

Те ще произвеждат 850 тона чисто гориво на ден