След като години не можеше да се изправи гордо срещу икономическия гигант Германия, Франция най-сетне има с какво да се похвали, пише Bloomberg.

Втората най-голяма икономика в еврозоната изпревари своя съсед и региона като цяло и то в момент, в който ситуацията е трудна заради търговската война и по-слабата световна икономика. Част от успеха се дължи на добре позиционирани във времето намаления на данъците и по-слабата нужда от облягане върху износа, но също така и на първите резултати от реформите на президента Еманюел Макрон, насочени към дългосрочен растеж.

Доказателство, че причините са не само в навременните намаления на данъците, са силните бизнес инвестиции и увеличената заетост след промени в трудовото законодателство. Темпът на създаване на работни места е толкова бързо, че икономистите не могат да го обяснят, а главният икономист на централната банка го нарече "впечатляващ".

Съживяването на френската икономика идва в момент, в който Германия се запътва към рецесия. И може да даде повече сила в ръцете на Макрон, за да прокара желаните промени, включително по-активна индустриална политика и създаване на европейски шампиони, които да се изправят срещу САЩ и Китай.

През третото тримесечие Франция отчете по-добър от очаквания растеж - 0,3 процента, като вътрешното търсене бе ключов двигател. Страната привлича и все повече чуждестранни инвестиции.

Разбира се, Франция има още дълъг път пред себе си преди да изпревари Германия по редица показатели. Огромният и скъп публичен сектор означава, че страната харчи 56 процента от БВП за администрация, при 45% в Германия. Освен това безработицата може и да пада, но все още е двойно над тази в Германия.

Франция ще остави над €9 милиарда на домакинствата през 2020 година

Франция ще остави над €9 милиарда на домакинствата през 2020 година

Еманюел Макрон готви нова порция икономически реформи, които могат да създадат недоволство