Правителството на Франция ще намали данъчната тежест върху домакинствата и бизнеса с €10,2 милиарда в опит да съживи опит на президента Еманюел Макрон за реформа на френската икономика, пише The Wall Street Journal.

В проектобюджета за 2020 г. Париж планира да намали данъците за домакинствата, като те ще платят с общо €9,3 милиарда по-малко. Бизнесът също ще получи облекчения, макар и далеч по-малки.

Намаляването на данъчните ставки, заедно с други мерки, ще струват общо $11,1 милиарда на бюджета. Проектът показва опита на Макрон да продължи реформата си, като в същото време не даде повод за съживяване на протестите на жълтите жилетки.

През първата си година на власт Макрон премахна данък богатство и улесни компаниите да наемат и уволняват служители. Предприятията увеличиха създаването на нови работни места, чуждестранните инвестиции се повишиха, а безработицата тръгна рязко надолу, достигайки 8,5 процента - най-ниското нито от десетилетие.

Изригването на протестите през ноември миналата година обаче накара лидерът на Франция да забави темп, а инвеститорите се зачудиха дали той е загубил апетит за реформа. Под въпрос са значими промени, обещани от Макрон: намаляване на корпоративния данък, както и намаляване разходите за огромния публичен сектор на страната. Последното обаче ще включва съкращение на служители, което е риск за президента, който иска да бъде преизбран през 2022 г.

Макрон бе обещал да намалява постепенно корпоративния данък всяка година, докато той достигне 25 процента през 2022 г. Планираното за 2019 г. съкращение обаче бе отложено, за да бъдат финансирани помощи за служители на минимална заплата и пенсионерите.

Планът за бюджет 2020 е намаляване на ставката от 33,3 процента до 31 процента за компаниите с годишни приходи от над €250 милиона и от 31 процента на 28 процента за по-малките. Така компаниите общо ще платят с около €900 милиона по-малко.

Новият опит стана възможен, благодарение на ръст на рейтингите на Макрон, след като той обиколи страната и проведе редица срещи с граждани, както и заради силната френска икономика. Правителството предвижда растеж от 1,3 процента, докато други големи европейски икономики прогнозират рязко забавяне.Данъчното облекчение за домакинствата цели да омекоти удара от друга промяна, за която Макрон настоява: реформа на пенсионната система.

Той ще предложи увеличаване на броя години, които хората трябва да рабтоят, за да получат пенсия, вместо да повиши възрастта за пенсиониране за всички до 62 г.

Франция се надява да събере и около €400 милиона от новия си данък върху технологичните гиганти, включително Google, Facebook и Amazon.

Заможните хора във Франция забогатяват по-бързо от всички останали по света

Милиардерите в тази европейска държава забогатяват по-бързо от всички останали по света

Ръстът на богатството им е двойно по-голям от този в Китай